Vrijhandelsakkoord tussen Rijzende Zon en het Avondland
Vrijhandelsakkoord tussen EU en Japan doorbreekt protectionistische tendens
(170706) — BRUSSELS, July 6, 2017 () — Japanese Prime Minister Shinzo Abe attends a press conference after the EU-Japan Summit in Brussels, Belgium, July 6, 2017. The European Union (EU) and Japanese leaders announced here on Thursday that they have concluded the political agreement on reaching an EU-Japan free trade deal. (/Gong Bing) (hy) Reporters / Photoshot
Het vrijhandelsakkoord tussen EU en Japan doorbreekt de protectionistische tendens. Het belang kan moeilijk onderschat worden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVoor de G20-top Hamburg, sloten de EU en Japan in Brussel een vrijhandelsakkoord waarvan het belang amper onderschat kan worden.
De onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS staan on hold staan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich teruggetrokken uit het TTP – het Transpacific Trade Partnership. De deal tussen Europa en Japan is daarom een opsteker voor iedereen die vrijhandel hoog in het vaandel draagt.
Vrijhandel leidt naar vrede
Vrijhandel in het defensief
De voorbije jaren is de vrijhandel nochtans serieus in het defensief. De Amerikaanse president Donald Trump is één van de grootste criticasters van vrijhandel. Verkozen met een programma dat ‘American jobs’ zogezegd voorop wil plaatsen, verloochent hij in feite de basisbeginselen waarop de Amerikaanse republiek gebouwd is.
Ook de brexit heeft enorm bijgedragen aan de protectionistische tendens. Nochtans staat het Verenigd Koninkrijk aan de bakermat van de vrijhandel, toen het in de 19de eeuw de mercantilistische Corn Laws en de slavenhandel afschafte. Ironisch genoeg sluit het VK zich met haar aanpak voor een harde brexit zich af van haar grootste handelspartner. De aankondiging deze week om Europese vissers de toegang tot Britse wateren te weigeren is hier een drieste illustratie van. Dat het VK nu uitgesloten wordt uit het ambitieuze akkoord met Japan kan niet anders dan hard aankomen in Westminster, niet in het minst in Tory-kringen.
We hoeven niet eens zo ver te gaan. Enkele maanden geleden nog haalde ons land de internationale media door het potsierlijke verzet van Waals minister-president Paul Magnette (PS) tegen het vrijhandelsakkoord met Canada. Genietend van zijn internationale Asterix-allures leverde hij zijn bijdrage geleverd aan deze internationale tendens van protectionisme, op één lijn met Donald Trump en Nigel Farage.
Vrijhandel betekent vertrouwen
Iedereen die de Japanse samenleving een beetje kent, weet dat het in het land van de Rijzende Zon geen vanzelfsprekendheid is om een deel van de controle uit handen te geven. Eén van de grote hinderpalen in de onderhandelingen was bijvoorbeeld het gistingsproces van Belgische bieren. Dat is niet compatibel met de Japanse wetgeving . Dergelijke obstakels moeten overwonnen worden. Dat is in wezen wat een vrijhandelsakkoord doet: op basis van wederzijdse belangen en vertrouwen een deel van de soevereiniteit opgeven. Niet om de democratie uit te hollen, wel om de welvaart te vergroten.
Laten we hopen dat dit nieuwe vrijhandelsakkoord het protectionistische tij kan doen keren.Vrijhandel leidt tot meer welvaart en tot meer vrede. Bijna twee eeuwen nadat de Amerikaanse marinecommandant Matthew Perry de baai van Tokio opvoer en Japan dwong tot het tekenen van een handelsakkoord, gaven Europa en Japan gisteren een belangrijke impuls aan de wereldwijde handelsbetrekkingen.
Foto: (c) Reporters
Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.
Jonah Penninck (CD&V): ‘Als we het politieke circus willen ontmantelen, begint dat bij onszelf.’
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.