JavaScript is required for this website to work.
post

Waar is het Europese miljard voor Egypte?

Sander Roelandt20/6/2013Leestijd 2 minuten

De Europese Rekenkamer heeft zware kritiek op de besteding van 1 miljard EU-steun voor Egypte. Het geld is in een ‘zwart gat’ terechtgekomen. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In het rapport dat Rekenkamerlid Karel Pinxten presenteerde, staat dat de EU aan Egypte ongeveer 1 miljard euro steun toekende voor de periode 2007-2013. Meer dan de helft van dit bedrag werd rechtstreeks op de rekening van het ministerie van financiën gestort en de Europese instellingen hebben geen rekening gehouden met hetgebrekaan transparantie en de wijdverbreide corruptie binnen dat ministerie.

Het geld is verspild door mismanagement of corruptie. Pinxten: ‘We weten simpelweg niet hoe het geld is besteed.’ Hij spreekt van een ‘zwart gat’ waarin het miljard is terechtgekomen. Bovendien reageerden de Commissie en de Europese buitenlandse diplomatieke dienst niet toen de zinloosheid van de steun duidelijk werd. 

De steun had als doel de corruptie te bestrijden, de naleving van de mensenrechten te verbeteren en democratische projecten te steunen. Volgens de Volkskrant was de onwil bij de Egyptische autoriteiten echter groot en zijn programma’s gesaboteerd of geschrapt.

5 miljard voor islamist Morsi

De situatie is er niet op verbeterd sinds het vertrek van Hosni Mubarak en de verkiezing van Moslimbroeder Mohamed Morsi in juni vorig jaar tot president. Pinxten: ‘Integendeel: met Mubarak waren er problemen maar onder de huidige president Morsi worden die alleen maar groter.’

Begin dit jaar maakte de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy bekend dat de EU nog eens 5 miljard aan giften en leningen aan Egypte overmaakt om de ‘democratische transitie te bevorderen’.

Morsi beperkte de persvrijheid, stelt voor de  huwelijksleeftijd voor meisjes van 18 naar 13 jaar te verlagen en stelde een salafist, afkomstig uit een groepering die in 1997 liefst 58 toeristen heeft gedood, aan als gouverneur van de toeristische stad Luxor. Het is onduidelijk of die activiteiten passen in de ‘democratische transitie’ die Van Rompuy voor ogen heeft.

 

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Meer van Sander Roelandt
Commentaren en reacties