JavaScript is required for this website to work.
post

Lang leve lijstjes

Een ongewone eindejaarslijst

Jürgen Pieters22/12/2021Leestijd 3 minuten

foto © Unsplash

Eindejaarslijstjes zijn er in vele vormen. Omdat ook een literatuurliefhebber meer doet dan enkel boeken lezen, hier een eclectische versie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Omdat recensenten van boeken nog wel iets anders doen dan lezen, hierbij het alfabetische overzicht van een jaar dat meer appreciatie verdiende dan het kreeg. De boeken staan in het vet. Een aantal ervan besprak ik eerder al op Doorbraak.

Beste avondmaal: bij La Botte in Genk (2 juli, voorafgaand aan de kwartfinale België-Italië van het EK voetbal – het eten maakte veel goed)

Beste biografie: Heather Clark over Sylvia Plath (Red Comet). Wat mij betreft een nu al klassiek voorbeeld van wat een biografie moet zijn. Grondige kennis van zaken, genuanceerde afweging van bronnen en geschreven met de grote autoriteit van een biografe die niet per se op de voorgrond hoeft te komen.

Beste cd-box: Springtime in New York 1980-1985 – Bob Dylan Bootleg Series, aflevering 16

Beste driepunter: Lukas Pieters, met de U21 van Bavi Gent op het veld van BBC Houtem (20 november)

Beste Engelstalige roman: The Netanyahus­ van Joshua Cohen. Een hilarische campus novel over de vader van Benjamin Netanyahu. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar met een saus heerlijke fictie die de werkelijkheid van universiteiten nog gekker doet voorkomen dan zij vanzelf al is.

Beste Franstalige boek: Comment vivre avec les morts. Petit traité de consolation van Delphine Horvilleur. Verschijnt volgend jaar in het Nederlands: verhalen uit het leven van een Parijse rabbi die families begeleidt die afscheid moeten nemen van een geliefde. Warm en diepgaand, zonder sentimenteel te worden.

Beste gedichten: Willy Roggeman, De gedichten 2013-2020. De boekenbijlagen van onze kwaliteitskranten misten het verschijnen van deze bundel van het jaar. Een bundel die er trouwens vele omvat: alle gedichten die de Vlaamse schrijver Willy Roggeman (°1934) in de nadagen van zijn zes decennia overspannende carrière schreef. Veel niet eerder gepubliceerd materiaal.

Beste huiscolumnist van Doorbraak: Siegfried Bracke

Beste inzender van lezersbrieven: Staf De Wilde, De Haan

Beste jurylid van De slimste mens ter wereld: Jan-Jaap Van der Wal

Beste ‘K2 zoekt K3’-kandidaat volgens Anna Pieters: Luca

Beste lege doos: die van Hello Fresh

Beste memoire: Rodrigo Garcia met A Farewell to Gabo and Mercedes. Een wondermooi boekje van een van de zonen van Gabriel García Márquez over het leven en de dood van zijn ouders. Rouwboeken zijn intussen een genre op zich geworden. Elk jaar verschijnen er steeds nieuwe voorbeelden. Dit is er een dat je niet ongelezen mag laten.

Beste nog niet naar het Nederlands vertaalde boek van 2021: Hell of a Book van Jason Mott. De winnaar van de Amerikaanse National Book Award voor fictie. Er worden veel Engelstalige boeken naar het Nederlands vertaald. Veel ook niet. De titel van dit boek is de beste reclame denkbaar. En voor een keer zegt de slogan ook de waarheid.

Beste ondergewaardeerd boek van het vorige jaar dat ook dit jaar nergens opgepikt werd: Pol Hoste, Het lag aan mijn opvoeding. Dit boek verscheen in 2020, ontsnapte aan zowat iedereens aandacht en bleef ook dit jaar onbesproken. Terwijl het voor iedereen die zich met migratie, integratie en multiculturalisme bezighoudt verplicht leesvoer zou moeten zijn. Van een van onze allergrootste schrijvers bovendien.

Beste prozaïste:  Deborah Levy met Real Estate. Ik heb dit jaar pas het werk van Levy ontdekt. Ik las naast dit boek ook de twee andere delen van haar essayistische trilogie over het vrouwelijke schrijverschap. Van het allerbeste wat ik in 2021 las. En de jaren daarvoor ook, eigenlijk.

Beste q-vax melding: die van 16 december 2021

Beste radioprogramma: De wereld van Sofie (elke weekdag)

Best sprekende specialist: Luc Pauwels over energiekwesties

Beste twitterende rector: Rik Torfs

Beste uitwedstrijd: Emma Pieters met M16 Gentson op het veld van Black Boys Erpe Mere

Beste vertaalde boek van alweer een jaar geleden: Annie Ernaux – De jaren. Over weinig andere boeken van de voorbije jaren was de literaire kritiek wereldwijd zo eensgezind positief. De Nederlandse vertaling van Rokus Hofstede doet meer dan recht aan het origineel. Autobiografie, sociologische studie én roman: drie boeken voor de prijs van één, als het ware.

Beste walkover: de 6-1 van de Gantoise tegen Club Brugge (29 augustus)

Beste xylofoon: volgens www.gadgetreview.com Mr. Power Foldable Glockenspiel

Beste young adult novel: Last Night at the Telegraph Club van Malinda Lo. Ook deze roman viel in de VS in de prijzen, met de National Book Award for Young People’s Literature. Een historische roman over een Chinees-Amerikaanse tiener die haar lesbisch zijn ontdekt. Genre-fictie, maar van de bovenste plank.

 

Beste zoomsessie: met Michael Ignatieff (20 december)

Jürgen Pieters doceert literatuurwetenschap en 'Creative criticism' aan de Universiteit Gent. Recent verschenen 'Literature and Consolation' (Edinburgh University Press) en 'Een boekje troost' (Borgerhoff & Lamberigts). Hij werkt aan een nieuw boek over lezen in contexten van zorg.

Commentaren en reacties