Nederlandse boekenbranche verhindert publicatie cover Vlaams Boekenweekgeschenk
Ook in de letteren dreigt de kloof tussen Nederland en Vlaanderen te vergroten
Marnix Peeters schreef het Boekenweekgeschenk ‘Als de liefde faalt’.
foto © WD/GF
De Nederlandse boekenkoepel wil dat het Vlaamse Boekenweekgeschenk van Marnix Peeters wordt doodgezwegen en dreigt zelfs met gerechtelijke stappen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘Gortig’, noemde Marnix Peeters het toen hij van een beeldredacteur van het Nederlandse Algemeen Dagblad te horen kreeg dat zelfs de cover van Als de liefde faalt, zijn nieuwste Vlaamse Boekenweekgeschenk, niet in de krant mocht. Hebben adverteerders nu ook al de macht om journalisten (en schrijvers) botweg het zwijgen op te leggen?
Hoornen bril
Van Marnix Peeters is geweten dat hij geen blad voor de mond neemt, zeker niet in zijn baldadige romans. Peeters werd door de Vlaamse boekhandels aangezocht om het Boekenweekgeschenk te maken voor de Boekenweek van dit jaar; ze begint op 16 maart. In het verleden brachten de Nederlandse én Vlaamse bookies één geschenk uit dat op honderdduizenden exemplaren gratis werd aangeboden bij een aankoop van minstens 15 euro in de lokale boekwinkel.
Dit jaar schoot de keuze voor de boekenweekauteur door het CNPB, de koepel van de Nederlandse boekenbranche, bij de Vlaamse boekhandelaars in het verkeerde keelgat. De familie van dichter Bart Chabot zou een leuk cadeauboekje maken maar in Vlaanderen is Chabot – buiten zijn hoornen bril – niet echt een begrip, laat staan ‘s mans familie. Vandaar dat er gekozen werd voor een eigen Vlaamse auteur: Marnix Peeters dus.
Maar dat is buiten de grote Nederlandse broer gerekend die daardoor de Vlaamse financiële inbreng van enkele honderdduizenden euro’s – de kosten voor de afname van 20.000 exemplaren – door de neus geboord ziet. Blijkbaar redenen genoeg voor CNPB om als adverteerder druk uit te oefenen op Nederlandse krantenredacties om Peeters met zijn verhalenbundel ‘Als de liefde faalt’ simpelweg dood te zwijgen.
Gerechtelijke stappen
Peeters meldt in een mail aan onze redactie: ‘Ze (CNPB, red.) bedreigen Boekhandels Vlaanderen met gerechtelijke stappen als het woord ‘Boekenweekgeschenk’ nog maar wordt gebruikt in de communicatie’. En vandaag, zo zegt Peeters, kreeg hij daarenboven dus het bericht van een opmaker van het Algemeen Dagblad dat hem werd opgedragen om zelfs de coverafbeelding van de gewraakte verhalenbundel niet te publiceren. Meer uitleg wou of kon de beeldredacteur in kwestie niet kwijt.
Kortom, het lijkt erop dat de kloof tussen Nederland en Vlaanderen – zie het protest vanuit Nederlandse provincies over de Vlaamse vergunning voor de Ineos-kraker – elke dag een beetje groter wordt. Ook op literair gebied.
Categorieën |
---|
Frank Hellemans doceerde journalistiek aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Hij is literatuurcriticus en auteur van onder andere ‘Mediatisering en literatuur’ en ‘Echte mediaprimeurs. Een communicatiegeschiedenis’. Levenslang supporter van Malinwa én Paul van Ostaijen.
Nergens getipt maar toch zeer de moeite waard: vijf suggesties voor cadeauboeken vol levenswijsheid, aanstekelijke geschiedenis en veel schone letteren.
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’