Vandaag 1839: Limburg wordt in twee gesplitst
Resultaten van het Verdrag der XXIV Artikelen
Nederland en België splitsen Limburg in twee. Onder druk van de grootmachten wordt de helft van Limburg geruild tegen de helft van Luxemburg.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 18 april 1839 tekenen Nederland en België het verdrag dat de splitsing van Limburg bezegelt. Sinds 1830 was heel Limburg – op Maastricht na – Belgisch geworden. Deze deling is het gevolg van een koehandel tussen de Europese grootmachten waardoor Willem I van Nederland de helft van Limburg terugkrijgt in ruil voor de helft van Luxemburg.
Dat was in 1831 al vastgelegd in het Verdrag der XXIV Artikelen, boven onze hoofden in Londen opgesteld door de Geallieerde Mogendheden. Hierin werd voorzien dat Limburg in twee wordt gesplitst: Maastricht en Limburg over de Maas zullen definitief bij Nederland worden gevoegd. Luxemburg wordt in twee gedeeld: het overwegend Franstalige deel komt bij België, het Duits/Letzeburgs-sprekende deel wordt aan koning Willem I toegewezen. Zeeuws-Vlaanderen en de beide oevers van de Scheldemonding blijven bij Nederland.
Voor het eerst komt er een politieke beweging tevoorschijn die de Groenen heet. Dat zijn de tegenstanders van het Verdrag die een agressieve politieke tegen Nederland voorstaan en desnoods ook tegen de Mogendheden willen opkomen. Hun tegenstanders, de Rijpen, willen vooral vrede en stabiliteit en pleiten voor een voorzichtige en gematigde politiek tegenover zowel Nederland als de grote Mogendheden. De tweede groep wint dus het pleit.
Maar Nederland, dat evenmin als België was gehoord bij de opstelling van de XXIV-artikelen, verwerpt het verdrag. Dit heeft als gevolg dat België het feitelijk bezit krijgt van Maastricht, van Limburg over de Maas en ook van heel Luxemburg. Dat is zo gebleven tot in 1839.
Pas dan wordt, weer na lange discussies tussen Groenen en Rijpen, en na rechtstreekse contacten met Den Haag, het geschil België-Nederland volledig en definitief bijgelegd. Toch zullen tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Franstalige belgicisten Maastricht en Zeeuws-Vlaanderen blijven opeisen.
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.