JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1954: geboorte van zangeres en politica Margriet Hermans

VandaagLuc Pauwels17/3/2024Leestijd 1 minuut
Margriet Hermans (°1954)

Margriet Hermans (°1954)

foto © Wikimedia Commons/Paul van Welden

Margriet Hermans (70) deed het beter als kleinkunstenares dan als politica en gooide uiteindelijk haar eigen ruiten in.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 17 maart 1954 wordt in Turnhout zangeres, presentatrice en politica Margriet Hermans geboren, als vierde in een gezin van zes kinderen. Haar vader is warme bakker en haar moeder regentes. Maar die mocht als zwangere vrouw in het katholiek onderwijs haar job niet verderzetten. Deze grove onrechtvaardigheid voedde het latere feminisme bij Margriet.

Haar carrière begint in 1985 tijdens een ‘Kempens Vrij Podium’ in Kasterlee, bij zanger Marc Dex. In Vlaanderen is ze de eerste vrouw met een eigen programma, dat tevens haar naam draagt. Ze wordt bekend met onder meer Als de nacht komt, Een vriend, Mijn eigen weg, Wat ik bedoel, Amsterdam, enz.

Op tv presenteerde ze haar eigen programma Margriet, maar ook de Niks voor niks-show (TV1), het dierenprogramma Dikke vrienden en in Nederland Zo vader zo zoon (NCRV). Ze was van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid en van 2004 tot 2009 senator, voor verschillende partijen. Ze begon als lid van ID21, werd verkozen op de lijst VU&ID, daarna voor de partij Spirit en uiteindelijk voor de VLD, nu Open Vld.

In die partij maakte ze in maart 2007 ophef met haar verklaring ‘We moeten gevangenissen voor drugsverslaafden bouwen en die mensen behandelen en opsluiten tot ze volledig genezen zijn. En hen tijdelijk onvruchtbaar maken, zodat ze zich niet meer kunnen voortplanten. De tijd dat we verslaafden als patiënten zien, is voorbij. (…) Deze mensen moeten behandeld worden als waanzinnigen’. De Standaard titelde zelfs: ‘Margriet Hermans wil verslaafden castreren’ (3 maart 2007).

Sinds 2019 is Margriet Hermans jurylid in De Slimste Mens ter Wereld.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties