JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Forum

Vervang de verkiezingen door een spetterende avondshow

De verkiezingen komen eraan. Onze politici beslissen alvast welke show ze zullen opvoeren.

Jan Wostyn is econoom en sinoloog (beiden KU Leuven). Hij woonde zes jaar in China in Wuhan, Xiamen, Shanghai en Beijing en is mede-oprichter van de Hutong School, één van de leidende Chinese taalinstituten in China. Hij doceerde ook Bedrijfskunde aan de Thomas More Hogeschool.

2/12/2023Leestijd 3 minuten

foto © Screenshot

De verkiezingen komen eraan. Onze politici beslissen alvast welke show ze zullen opvoeren.

Binnen zes maanden is het weer zover en mogen we met zijn allen eindelijk nog eens naar de stembus, na een pauze van vijf volle jaren. Toch zet dat vooruitzicht niet iedereen aan tot een euforisch vreugdedansje. Laten we het maar toegeven: op een zondagvoormiddag met zijn allen staan aanschuiven in een lange rij om in een muf stemlokaal een bolletje te kleuren, zo plezant is dat nu ook weer niet. ‘Dat kan beter’, zou Mark Uytterhoeven gezegd hebben. De verkiezingen moeten meegaan met hun tijd.

Eigenlijk wijzen onze eigen politici als een echte avant-garde het volk de weg over hoe die verkiezingen een pak meer entertainend gemaakt kunnen worden. Laten we die suffe bedoening op zondagochtend 9 juni 2024 daarom graag vervangen door een spetterende avondshow op zaterdagavond 8 juni: ‘Flanders’s got political talent!’.

Verenigde natie

Het volgende concept lijkt me onklopbaar: elke kandidaat stelt zichzelf eerst voor in een TikTok-filmpje van 30 seconden en krijgt vervolgens 3 minuten om zijn of haar favoriete kunstje naar keuze op te voeren voor de ogen van een jury met politicologen en andere commentatoren.

Zij kunnen dan, indien succesvol, gewoon de rest van de parlementairen voor hun partij aanduiden. Zo gebeurt het per slot van rekening vandaag ook al

Daarna mag de verenigde natie per televoting het oordeel des volks bekendmaken. Per partij kunnen wel maar 3 kandidaten worden toegelaten, de voorzitter en twee trouwe luitenants. Anders wordt de avond te lang. Zij kunnen dan, indien succesvol, gewoon de rest van de parlementairen voor hun partij aanduiden. Zo gebeurt het per slot van rekening vandaag ook al.

Kunstjes

De laatste maanden toonden verschillende kandidaten al met verve met welk kunstje zij de kiezer in vervoering zullen brengen. Anderen lieten alleen een eerst glimp van hun talenten zien, maar veelbelovend was het allemaal wel.

Cindy Envie, aka Sammy Mahdi, speelde iedereen naar huis met zijn/haar schitterende dragqueen act. Mister Q, aka Vincent Van Quickenborne — naar eigen zeggen gespecialiseerd in de luchtgitaar — toonde al een aanzet van een fenomenale heavy metal-gitaarsolo, al stond de camera niet helemaal goed afgesteld en was de belichting nog niet top.

Natuurlijk hadden we veel eerder ook al Zingend Konijn, aka Conner Rousseau, al vrezen sommige juryleden dat deze act misschien wel wat oud aan het worden is. Een nieuw pak lijkt dan ook een must. Gezien het federale begrotingstekort van 30 miljard, lijkt een struisvogelpak misschien wel gepast. Nu Conner ontslag heeft moeten nemen als voorzitter, heeft hij alvast de handen vrij om een nieuwe act voor te bereiden, met of zonder zattemansklap.

Bart De Wever

Natuurlijk zijn er ook een paar kandidaten die nog wat zoekende zijn naar hun beste act. De keizer van Antwerpen, aka Bart De Wever, is een echte twijfelaar. Wat wordt het? Een verkleedpartij als Romeinse keizer die zijn falanx aanvuurt met Latijnse spreuken? Of wordt het pandapak terug van stal gehaald, om de aaibaarheidsfactor te verhogen? Dat ligt intern toch nog wat moeilijk want panda’s zijn nogal luie en passieve beesten. Of misschien gewoon een schipper, die constant van de ene oever naar de andere vaart? Antwerpser kan bijna niet.

Verder is er ook nog ‘Alexander’, aka premier De Croo, die een act als charmezanger overweegt. De keuze van het lied ligt voor de hand: een tweetalige persiflage van het lied ‘Tout va bien, madame la Marquise’. Of wordt het toch een peptalk performance, die de hele zaal recht krijgt? Of een combinatie van beiden?

Er zou verder ook nog een boysband kunnen meedoen rond Dries Van Langenhove, niet met een muzikale performance, maar wel met een strak gechoreografeerde fitness performance die weerbaarheid en viriliteit uitstraalt.

Flipchart

Je merkt het, het wordt een spetterende avond vol verrassende acts. Natuurlijk valt ook niet uit te sluiten dat er toch één of andere onverlaat door de mazen van het net glipt bij de preselecties en de show wat komt verbrodden met een saaie cijferact. Je ziet het al voor je: plots komt er een minder gepolijst type à la Dehaene op de Bühne. Niet echt mediageniek, niet bepaald afgetrimd.

Hij brengt enkel een rode stift en een flipchart mee en krabbelt daar de budgettaire uitdaging op voor de komende 25 jaar:

  • Huidig begrotingstekort: 30 miljard €/jaar
  • Meerkosten door de vergrijzing (pensioenen en gezondheidszorg): 20-40 miljard €/jaar
  • Verwachte stijging rentelasten: 10 miljard €/jaar
  • Extra investeringen in klimaat- en energietransitie: 10 miljard €/jaar
  • Extra investeringen in publieke infrastructuur: 5 miljard €/jaar
  • Extra investeringen in defensie: 5 miljard €/jaar
  • Totale saneringsbehoefte overheidsfinanciën tegen 2050: 80-100 miljard €/jaar

Bon, dat wordt die avond dan wel een beetje een domper op de electorale feestvreugde. Hopelijk slagen de getalenteerde presentatoren van dienst erin om zo een act snel te neutraliseren met een paar leuke kwinkslagen, om al die cijfermatige zwartgalligheid te verdrijven. Stel je immers voor dat kiezers per televoting z’n type tot premier zouden bombarderen, je mag er gewoon niet aan denken!

Jan Wostyn is econoom en sinoloog (beiden KU Leuven). Hij woonde zes jaar in China in Wuhan, Xiamen, Shanghai en Beijing en is mede-oprichter van de Hutong School, één van de leidende Chinese taalinstituten in China. Hij doceerde ook Bedrijfskunde aan de Thomas More Hogeschool.

Commentaren en reacties