fbpx


Binnenland, Communautair

Vlaanderen is ongrondwettigDe Fédération Wallonie-Bruxelles is een actor die internationale handelingen (zoals lidmaatschap van een wereldwijde organisatie) kan stellen en België is voor 77% een Franstalig land: daarover werd hier al eerder bericht. Onlangs ondervroeg Vlaams Belang-Senator Bart Laeremans minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over de boude beweringen die de Organisation Internationale de la Francophonie op haar webstek publiceert. Omdat de tweejaarlijkse topbijeenkomst van de OIF steevast wordt opgeluisterd door de aanwezigheid van een Belgische topminister, wou Laeremans weten wat de federale regering dacht van de manier waarop de OIF België voorstelt aan de wereld.

Uit het antwoord van Reynders blijkt geen grote bezorgdheid of verontwaardiging. Integendeel: Reynders verdedigt de cijfers van de OIF door erop te wijzen dat de organisatie het aantal Franstaligen in België telt aan de hand van het begrip ‘locuteurs’. Daaronder vallen niet alleen de moedertaalsprekers (de Walen en de Franstalige Brusselaars), maar ook alle Vlamingen die het Frans machtig zijn. Volgens de minister is het zelfs best mogelijk dat de cijfers van de OIF aan de lage kant liggen, omdat er zoveel Vlamingen zo goed Frans spreken. Reynders, nooit vies van een beetje cynisme, merkt langs zijn neus nog op dat er binnen de regering uitstekend Frans gesproken wordt – ook door de Vlamingen.

Dat de Fédération Wallonie-Bruxelles officieel lid is, vormt voor Reynders evenmin een probleem. Het verwijt dat deze benaming volstrekt ongrondwettig is,  ketst de MR-topper af met de bedenking dat het Vlaamse Gewest (en/of de Vlaamse Gemeenschap) toch ook af en toe naar buiten treedt als ‘Vlaanderen’, een term die evenmin in de Belgische Grondwet opgenomen staat. Vlamingen moeten dus niet zeuren: ze zijn zelf geen haar beter. Over het detail dat de benaming ‘Vlaanderen’ níet, maar de term Fédération Wallonie-Bruxelles wel het hoofdstedelijke gewest Brussel opeist, spreekt Reynders zich niet uit.

In zijn antwoord gaf Reynders ook nog mee dat de federale overheid geen financiële bijdrage betaalt aan de OIF. De Franse gemeenschap betaalt wel een ‘lidgeld’: 3.703.282 euro. Niet veel, vindt Reynders, want ‘minder dan 50 cent per locuteur’. De Franse gemeenschap betaalt met andere woorden ook voor al die ‘Franstaligen’ in Vlaanderen.

Toch goed dat de Senaat ook na 2014 gewoon blijft verder bestaan. Zo weten we ook weer wat Franstaligen van dit België denken.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.