fbpx

Katrien Wolfs

Katrien Wolfs (1976) is het pseudoniem van een historica, docente geschiedenis, militant atheïste en femme fatale, niet noodzakelijk in die volgorde.

De prediker in Pohlmann

Bart De Wever schrijft steeds minder, en dat is brute pech voor iedereen die graag peilt naar de zielenroerselen van de N-VA-voorzitter. Zijn vertrouweling Joachim Pohlmann heeft gelukkig net een tweede roman klaar, en dus kan Vlaanderen zich opmaken voor een rondje interpretatief lezen. Wat is het mensbeeld van de kwade genius achter BDW? Welke verborgen boodschappen over de N-VA-partijlijn zitten er in Een unie van het eigen (uitgeverij Polis)? 

Zwarte Piet is een Germaan

In Nederland mag je niet meer zwartepieten. Een vonnis van een Amsterdamse rechtbank begin juli had het over ‘negatieve stereotypering’. De rechtszaak was ingespannen door tegenstanders van de ‘racistische’ Zwarte Piet, die zich in diverse initiatieven verenigden. De discussie of Zwarte Piet een racistisch beeld ophangt of niet, begon in het najaar van 2013, toen zelfs een werkgroep van de Verenigde Naties zich boog over de racistische beeldvorming van Sinterklaas en zijn zwarte hulpjes.

B Plus in de Brusselse Gewestregering

Brigitte Grouwels werd bedankt voor bewezen diensten als minister in de Brusselse gewestregering. De nieuwe staatssecretaris voor CD&V is Bianca Debaets. Gek van de grootstad. En gewezen lid van de belgicistische club B Plus.

CDH, PSC, VDB, en andere afkortingen

Op een regenachtige zomerzondag Knack gelezen. De notendopgeschiedenis van ‘non’-partij cdH, van de hand van Walter Pauli. Boeiend. Maar een luik is hij vergeten: de extreemrechtse connectie van de Zwarte Baron.

Gemeenten fuseren, brouwerijen niet

De Morgen kopte gisteren dat de gewone Vlaming liever géén fusies heeft. Lees: de wat oudere Vlaming. In 1976 gingen sommige fusies niet door omwille van brouwerijbelangen, zo leert de overlevering.

De vloek van de vikingen

Nu het 2e seizoen van ‘Vikings’ werd aangevat en er een vikingtentoonstelling is begonnen in Tongeren, plaatsen we graag een stuk uit de oude doos. Over noormannen en collaboratie. Vergezocht, vindt u?

Vlaanderen-Venetië één strijd

Gisteren betoogden enkele duizenden Vlamingen, Catalanen en Schotten voor onafhankelijkheid in Europa. Los van die tegenstrijdigheid begrijpt Katrien Wolfs maar niet waarom een meerderheidsvolk zich solidariseert met minderheidsvolken. Moet niet ieder zijn eigen agenda realiseren?

Twee culturen, weinig Belgen

De betreurde Jan Hoet deed velen in een belgicistische kramp schieten. Net als vele andere kunstenaars – zeg maar Überculturo’s – was wijlen de grote kunstminnaar in tegenstelling tot zijn voorgangers geen minnaar van de Vlaamse autonomie.

Is het een vliegtuig? Is het een vogel?

‘Is het een vliegtuig? Is het een vogel?’ De gemiddelde Doorbraak-lezer kent allicht niet de tekst van Mega Mindy. Noch de fauna die dezer dagen het geruisloos vernieuwde logo van Open Vld siert.

Urbanus’ plaat blijft hangen

Mensen confronteren met hun uitspraken en opinies uit het verleden is niet altijd eerlijk. Mensen kunnen nu eenmaal veranderen van gedacht. Sommigen hebben daar zelfs niet eens veel tijd voor nodig. Anderen blijven echter op dezelfde hamer kloppen, ook al wordt dat niet meteen opgepikt.