De link tussen de Amerikaanse verkiezingen en onze veiligheid
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
De Brakke Grond organiseert in september opnieuw het Festival voor het Afrikaans. Diplomaat op rust Theo Lansloot overloopt de geschiedenis van de taal en de plaats van Zuid-Afrika vandaag.
Noord-Macedonië of Macedonië? Een ogenschijnlijk banaal verschil, een burenruzie hoogstens, maar met grote geopolitieke gevolgen.
Het Vlaanderen dat we vandaag kennen, met zijn huidige grenzen, is geen product van 1970, maar kreeg al 450 jaar terug vorm.
Willem I, koning van het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden, speelde een belangrijke rol voor de ontwikkeling van Gent.
De Britten proberen de krenten uit de pap te halen in de Brexit-onderhandelingen. Hoe lang premier Theresa May daarmee weg kan komen, blijft de vraag. En wat betekent dat allemaal voor Ierland?
Merkel zag de Russisch-Europese pijplijn Nord Stream 2 louter economisch. Maar vanwege Oekraïne is er ook een politiek aspect aan verbonden.
De heisa rond de lening aan De Warande gaf Theo Lansloot het idee om de reacties op het Warandemanifest (2005) van onder het stof te halen.
Holebi’s in het uiterst homofobe Tsjetsjenië worden gecriminaliseerd, vervolgd en gemarteld. België biedt onder impuls van Piet De Bruyn (N-VA) humanitaire visa aan holebi vluchtelingen.
Duitse beslissing met grote impact op relatie EU en Rusland, en op discussies binnen de EU over energie-unie en energie-onafhankelijkheid.
De brexit dreigt het VK zuur op te breken. In feite heeft niemand te winnen bij het vertrek van de Britten uit de EU, schrijft Theo Lansloot. Of hoe Londen een driegangenmenu ruilde voor een pakje fish and chips.
Het Overlegcomité en de ICBB zijn bedoeld om in dit ingewikkelde landje aan enig buitenlands beleid te doen. Maar Vlaanderen zit er eenzaam.
De Schotse en Welshe regeringen vrezen een Londense machtsgreep post-brexit, wat leidt tot een woordenstrijd tussen die drie en Brussel.
Helga Stevens is uitgeroepen tot één van de beste Europarlementsleden. Alleen al voor haar strijd tegen sociale dumping verdient ze dit.
De coalitiegesprekken in Duitsland verlopen moeizaam. Struikelblokken zijn de migratie en de gezinshereniging. Die coalitie zou wel eens beslissend kunnen zijn voor Macron, de EU en de Rafale.
Het Turkse offensief in Afrin wil de Syrische Koerden hun fel bevochten autonomie ontzeggen. De wereld kijkt intussen zwijgend toe.
‘Het is verstandiger Europese regio’s of lidstaten een jeugdwerkloosheidbeleid te laten organiseren dan dat op Europees vlak te doen.’
Nog voor de Brexit rond is, neemt de Franse president Emmanuel Macron keizerlijke allures aan en bereidt de Franse hegemonie in Europa voor.
De Nederlandse premier Mark Rutte ging zoete broodjes bakken met zijn ambtgenoot van Oostenrijk, de conservatief Sebastian Kurz.
De herdenking van Wapenstilstand afgelopen zondag doet Theo Lansloot in de geschiedenis van de oorlog en het Belgische koningshuis duiken.
De EU moet zich uit eigenbelang actiever inzetten voor de oplossing van het probleem ‘Cyprus’.
Gedoe met zowel privéleven van Kohl als met een postume afrekening met Duitse politici zoals Bondspresident Steinmeier en Angela Merkel.
Ons land speelt sinds de Verklaring van Brussel en het Verdrag van Ottawa, een belangrijke rol in de strijd tegen antipersoonsmijnen.
Om het Nederlands beter op de wereldkaart te zetten, valt een Confederatie Vlaanderen-Nederland te overwegen, stelt Theo Lansloot.
De toetreding van Montenegro zal de aanwezigheid van de NAVO in de Balkan versterken.
Sinds de brexit is Angela Merkel de baas van de EU, laat daar geen twijfel over bestaan.
België legt geld op tafel om Fiji te steunen bij het voorzitterschap van de klimaatconferentie.
Nederlandse Tweedekamerleden van links tot rechts willen Nederlandse ondernemingen wapenen tegen vijandige buitenlandse overnames.