fbpx

Sander Roelandt

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Verhofstadt, Mak of Baudet

Vorige week donderdag besprak Terzake de toekomst van de Europese Unie. De sympathieke muzikant Bent Van Looy sprak als verrassingsgast tien minuten over de ‘prachtige culturele diversiteit binnen Europa’, waarna eurofederalist Guy Verhofstadt een pleidooi mocht houden voor Europese samenwerking. Alsof samenwerking enkel kan onder de vorm van een federale EU en de eurokritische(re) stemmen samenwerking afwijzen. Au contraire.

Modrikamen, een Franstalige confederalist

Mischaël Modrikamen is rechts, confederalist en Franstalig. Een zeldzame combinatie. Als partijleider van de Parti Populaire (PP) wil hij bij de verkiezingen van mei 2014 doorbreken in Brussel en Wallonië. In deel twee van dit gesprek gaat het over de Europese identiteitscrisis, de getto’s in Brussel en institutionele toekomst van België en Europa.

Modrikamen, een Franstalige Pim Fortuyn?

Modrikamen is rechts, confederalist en Franstalig, een zeldzame combinatie. Als partijleider van de Parti Populaire wil hij in mei 2014 doorbreken in Brussel en Wallonië. In deel één van dit vraaggesprek gaat het over zijn partij, de linkse grondstroom van Wallonie en de politieke voorbeelden van de PP.

Onhoudbare ongelijkheid in Griekenland

Tot voor kort was het ondenkbaar dat radicaallinks aan de macht zou deelnemen in Griekenland. Zware ontgoocheling in het corrupte politieke establishment, aanhoudende eurocrisis en vooral toenemende sociale ongelijkheid maken dat echter steeds waarschijnlijker.

Eurocrisis alweer voorbij?

De Europese leiders kondigen een paar keer per jaar het einde van de crisis aan. Herman Van Rompuy deed het onlangs nog in een interview met VTM. ‘In 2014 zal de economie hernemen, al zullen we dat niet onmiddellijk merken,’ wist hij. Na een dergelijke overoptimistische uitspraak komt Jens Weidmann, president van de Duitse Centrale Bank, gewoonlijk het optimisme temperen. Ook dit keer weer.

Christendemocratische eurokritiek

Als er geen verkiezingen in de buurt zijn, schurken de christendemocraten zich in het Europees parlement aan bij de socialisten die staan voor een interventionistische en centralistische Europese Unie. In de electorale campagne zullen enkelen onder hen proberen het eurokritische blazoen wat op te poetsen. De Beierse CSU bijvoorbeeld.

De euro als bed van Procrustes

Procrustes was in de Griekse mythologie de bijnaam van een gemene herbergier nabij Athene. De schurk lokte nietsvermoedende reizigers met een copieuze maaltijd naar zijn herberg en overtuigde hen om de nacht door te brengen in een bijzonder bed. Vervolgens eiste hij van zijn gasten dat ze precies in het bed pasten: van degenen die te lang waren, hakte hij met een bijl de benen af; degenen die te klein waren, rekte hij uit.

Weg met het Europees burgerschap

‘Om de sociaaleconomische en culturele integratie van Europese nieuwkomers in ons land te vergemakkelijken, moeten de regels voor immigratie binnen de EU worden aangepast. De juridische fictie van het ‘Europees burgerschap’ moet op de schop’, argumenteert Sander Roelandt. 

Cameron: ‘vrij verkeer moet minder vrij’

De Britse premier David Cameron kondigde vorige week aan om de regels inzake de toegang van EU-migranten tot de sociale zekerheid in zijn land aan te passen. De Europese Commissie waarschuwt dat het VK een ‘smerig land’ aan het worden is, maar maakte nog niet duidelijk of de aangekondigde wijzigingen legaal zijn onder de EU wetgeving.

Bellen blazend van crisis naar crisis

Analisten vrezen een zogenaamd Japans scenario voor het Noordelijk halfrond, met lage groei en lage rentes. Tijd om stil te staan bij de gevolgen van onze collectieve schuldverslaving en het gratis geld beleid.

Japans scenario wenkt voor Eurozone

De Amerikaanse topeconoom en voormalige minister van Financiën Larry Summers waarschuwt voor een zogenaamd Japans Scenario in de Eurozone en de VS. In een door schulden meegezogen economisch systeem, lijken chronische lage groei en lage interestvoeten het nieuwe normaal te worden.

Merkel III kritischer voor EU

De coalitiegesprekken in Duitsland zijn nog bezig maar de gesprekken lijken een iets eurokritischere richting uit te gaan. Er wordt gesproken over referenda bij bevoegdheidsoverdrachten en een afgeslankte bankenunie, zonder impact op de Duitse belastingbetaler.

Troika valt uit elkaar

De impopulaire Troika, die in mei 2010 werd opgericht voor de ‘redding’ van Griekenland, en inmiddels ook drie andere eurozoneleden – Portugal, Ierland en Cyprus – bestuurt, lijkt uit elkaar te vallen. Het IMF wil eruit en binnen de commissie zijn er ook stemmen die het triumviraat willen ontbinden.

‘Zonder solidariteit, rijdt EU in een afgrond.’

We zijn de crisis aan het uitstellen’, weet econoom Geert Janssens. We praatten met hem over schulden, solidariteit en politieke unie in de Eurozone. Het is een lang interview geworden waarin de verschillende problemen en mogelijke oplossingen (‘de pest of de cholera’) aan bod komen. 

‘Zonder solidariteit, rijdt EU in een afgrond 2’

‘We zijn de crisis aan het uitstellen’, weet econoom Geert Janssens. We praatten met hem over schulden, solidariteit en politieke unie in de Eurozone. Het is een lang interview geworden waarin de verschillende problemen en mogelijke oplossingen (‘de pest of de cholera’) aan bod komen.

Gratis geld uit Europa

Een Nederlandse reportage over de verspilling van Europese subsidies in Bulgarije toont dat de fraude ontdekt door de Europese Rekenkamer slechts het tipje van de ijsberg is. 

Over soevereiniteit

In Vlaanderen spreken we weinig over soevereiniteit. De weg uit de eurocrisis leidt echter naar een federaal Europa, waardoor we er toch eens over moeten beginnen nadenken.