Sander Roelandt

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.
Actualiteit, Europa

Verhofstadt, Mak of Baudet

Maandag - Europadag

Vorige week donderdag besprak Terzake de toekomst van de Europese Unie. De sympathieke muzikant Bent Van Looy sprak als verrassingsgast tien minuten over de ‘prachtige culturele diversiteit binnen Europa’, waarna eurofederalist Guy Verhofstadt een pleidooi mocht houden voor Europese samenwerking. Alsof samenwerking enkel kan onder de vorm van een federale EU en de eurokritische(re) stemmen samenwerking afwijzen. Au contraire.

Geen categorie

Modrikamen, een Franstalige confederalist

Vraaggesprek

Mischaël Modrikamen is rechts, confederalist en Franstalig. Een zeldzame combinatie. Als partijleider van de Parti Populaire (PP) wil hij bij de verkiezingen van mei 2014 doorbreken in Brussel en Wallonië. In deel twee van dit gesprek gaat het over de Europese identiteitscrisis, de getto’s in Brussel en institutionele toekomst van België en Europa.

Binnenland

Modrikamen, een Franstalige Pim Fortuyn?

Vraaggesprek

Modrikamen is rechts, confederalist en Franstalig, een zeldzame combinatie. Als partijleider van de Parti Populaire wil hij in mei 2014 doorbreken in Brussel en Wallonië. In deel één van dit vraaggesprek gaat het over zijn partij, de linkse grondstroom van Wallonie en de politieke voorbeelden van de PP.

Actualiteit, Europa

Eurocrisis alweer voorbij?

Maandag - Europadag

De Europese leiders kondigen een paar keer per jaar het einde van de crisis aan. Herman Van Rompuy deed het onlangs nog in een interview met VTM. ‘In 2014 zal de economie hernemen, al zullen we dat niet onmiddellijk merken,’ wist hij. Na een dergelijke overoptimistische uitspraak komt Jens Weidmann, president van de Duitse Centrale Bank, gewoonlijk het optimisme temperen. Ook dit keer weer.

Actualiteit, Buitenland, Europa

Christendemocratische eurokritiek

Maandag - Europadag

Als er geen verkiezingen in de buurt zijn, schurken de christendemocraten zich in het Europees parlement aan bij de socialisten die staan voor een interventionistische en centralistische Europese Unie. In de electorale campagne zullen enkelen onder hen proberen het eurokritische blazoen wat op te poetsen. De Beierse CSU bijvoorbeeld.

Actualiteit, Europa

De euro als bed van Procrustes

Europese eindejaarscolumn

Procrustes was in de Griekse mythologie de bijnaam van een gemene herbergier nabij Athene. De schurk lokte nietsvermoedende reizigers met een copieuze maaltijd naar zijn herberg en overtuigde hen om de nacht door te brengen in een bijzonder bed. Vervolgens eiste hij van zijn gasten dat ze precies in het bed pasten: van degenen die te lang waren, hakte hij met een bijl de benen af; degenen die te klein waren, rekte hij uit.

Actualiteit, Europa

Weg met het Europees burgerschap

Standpunt

‘Om de sociaaleconomische en culturele integratie van Europese nieuwkomers in ons land te vergemakkelijken, moeten de regels voor immigratie binnen de EU worden aangepast. De juridische fictie van het ‘Europees burgerschap’ moet op de schop’, argumenteert Sander Roelandt. 

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans