Oekraïne: Geschiedenissen en verhalen
Een bundel met bijdragen van zestien filosofen, historici en denkers over de geschiedenis, literatuur, filosofie, mythes van Oekraïne.
Een bundel met bijdragen van zestien filosofen, historici en denkers over de geschiedenis, literatuur, filosofie, mythes van Oekraïne.
De auteur (°1961) is sinds 2006 professor in Hongkong. In 2012-2016 schreef hij al een boeiende trilogie over China in de periode 1945-1976. Dit boek gaat over de tijd na Mao: de jaren 1976-2012. Het eindigt dus 10 jaar te vroeg. Als reden geeft hij op dat Li Rui (1917-2019) dan zijn dagboek sluit en dat degelijke informatie dan …
Deze bundel bevat bijdragen van Rusland-deskundigen uit diverse landen. Ze beschrijven de weg die Poetin aflegde van geheimagent tot tsaar.
Met overzichtelijke kaarten en grafieken geeft de Geopolitieke Atlas van Rusland een goed beeld van de geschiedenis van Rusland en Oekraïne.
Serhii Plokhy schreef met ‘De poorten van Europa’ een zeer uitgebreide – zij het niet altijd even neutrale – geschiedenis van Oekraïne.
Hella Rottenberg beschrijft hoe de overgang naar een kapitalistische markteconomie en naar democratie in Rusland tot chaos en armoede leidde
Figes schreef met ‘Het verhaal van Rusland’ een briljant en heel kritisch boek over Rusland en alle mythes errond.
In dit boek belichten twaalf professoren uit Europa, Amerika en Azië diverse overeenkomsten tussen de rolmodellen Confucius en Cicero.
Pascal Coppens schreef een boek over de (voor)oordelen over China. Kunnen we China vertrouwen?
Een beschrijving uit eerste hand van de strijd tegen de sluipende inperking van vrijheden in Hongkong. En een waarschuwing voor de vrije wereld.
Chiu beschrijft China als een grote investeerder, die intimideert met zijn overal aanwezige geheime politie.
Deze bundel belicht Oekraïne vanuit verschillende oogpunten: geschiedenis, politiek, godsdienst, economie…
Hoe Poetin en co. niet alleen aan zelfverrijking deden, maar hun miljarden ook gebruiken om westerse democratieën te ondermijnen.
‘Een Rus als ik’: een rijkelijk vertelde weergave van vijf jaren wel en wee van doorsnee Russen, zonder in politieke kwesties te geraken.
Serhi Roedenko heeft een biografie geschreven over Zelensky, de Oekraïense president die sinds de inval van Rusland niet weg te denken is.
Poetins invasie in Oekraïne is niet zijn eerste: het Russische leger viel eerder al binnen in Tsjetsjenië, Georgië en Syrië.
In ‘De Russische Krim’, wordt de geschiedenis van de Krim uiteengezet. Dat met een licht aanstootgevend vleugje.
Bespreking van de herziene druk van ‘De wraak van Poetin’. Een boek met grondige analyses waarmee we de oorlog eerder hadden kunnen zien aankomen.
Vladimir Zelenski is sinds april 2019 de eerste president met een achtergrond van komediant. Reagan had een verleden als filmacteur en deed het uiteindelijk verre van slecht als president van 1981 tot 1989.
Miljoenen Russen kennen Zelenski omdat zijn producties ook op de Russische tv kwamen. In zijn satires had hij veel kritiek op de corruptie in zijn land, dat hierin …
Jan Hunin schreef een boek dat gaat over de oorlog in de Donbas, die leidde tot de afscheiding van Donetsk en Loegansk.
Koudenburg heeft een mooi autobiografisch verhaal geschreven met veel optimisme en levensmoed in tijden van dictatuur en wantoestanden.
Michel Krielaars onderzoekt welke Russische musici wel of geen concessies deden aan de communistische dwang om socialistische muziek te maken.
De Donbas of het steenkoolbekken van de Donets ligt in het zuidoosten van Oekraïne en is oorlogsgebied. Ardy Beld schreef er een boek over.
De memoires van kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei bevatten – strijdig met de titel – beduidend meer verdriet dan vreugde.
Catherina de grote en Pojomkin, een relatie met verstrekkende gevolgen voor Rusland, Oekraïne, de Krim en de Zwarte Zee.
‘Stalin. De jeugdjaren’ is het resultaat van 10 jaar onderzoek in archieven en van vele interviews met getuigen of kinderen van getuigen.
Mooi cultuurhistorisch portret van Rusland in de 18de eeuw. Niet alleen politiek en economie komen aan bod, maar ook literatuur en kunst.
Naar aanleiding van de presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020, waarbij Loekasjenko voor de zesde keer ‘verkozen’ werd, verschenen er twee boeken, waaronder Een land om te leven van Doorbraakmedewerker Ardy Beld.