De gruwel van de spiegel: ‘Mensen achter de dijk’
Een gruwelijk eerlijke roman over een man die zichzelf een spiegel voorhoudt en weinig verkwikkelijke conclusies trekt.
Een gruwelijk eerlijke roman over een man die zichzelf een spiegel voorhoudt en weinig verkwikkelijke conclusies trekt.
Marie-Elisabeth Belpaire, alias ‘de Plannenrijke’, is een vrouw die veel heeft verwezenlijkt, maar over wie weinig is geschreven. Tot nu.
Op vrijdag 13 december 2019 werd ‘Hugo in de jungle’ voorgesteld, het boek van Gaston Durnez over Hugo De Ridder.
Gaston Durnez was één van die zeldzame mensen die je moeiteloos op je gemak doen voelen en inspireren door simpelweg zichzelf te zijn.
Mostafa SedMorteza schreef een reactie op het Doorbraak-artikel ‘De vijand van een vijand’. De auteur van dat artikel verduidelijkt één en ander.
Het sponsordiner van Doorbraak ontving ook dit jaar weer hoog gezelschap. Het werd een spraakmakende avond.
Met Boerenpsalm zette Felix Timmermans zich weer op de kaart als schrijver. Toch blijft het beeld van streekromancier ten onrechte hangen.
Doorbraak sprak met Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke over Stijn Streuvels en de Vlaamse literatuur gisteren, vandaag en morgen.
De Iraanse NCRI heeft zich succesvol opgeworpen als hét gezicht van het verzet tegen de ayatollahs, maar heeft niet zo’n fraai verleden.
Emmanuel Waegemans en Jean-Pierre Rondas bezorgen een nieuwe editie van het gevangenisdagboek van Filip De Pillecyn. Ontluisterende lectuur.
Martha Nussbaum ziet angst als voornaamste katalysator voor het negatieve politieke klimaat in de VS onder Trump. Maar er is een uitweg.
Het begon aan het front: de politieke flamingantische oorlogsroman schoot laat uit de startblokken, maar kende uiteindelijk een rijke oogst.
In ‘Een verzonnen koninkrijk’ betoogt Flip van Doorn dat de nationale identiteit van Nederland een fictie is. Daarin slaagt hij onvoldoende.
‘Woesten’ van Kris van Steenberge is alweer aan zijn twintigste druk toe. En dat is volkomen terecht.
De reportage over Schild en Vrienden legt de mannenwanen bloot van een groep jongeren die lichaamscultus inbedt in een martiaal discours.
Omtrent 11 juli spreekt Doorbraak met enkele Bewegers over rol en toekomst van de Vlaamse Beweging. Vandaag een wetenschapper: Luc Boeva, directeur van het ADVN, het archief van de nationale bewegingen.
Honderd keer Vlaanderen. Auteurs Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke spreken over waarom ze het boek hebben geschreven.
Bij de voorstelling van het Digitaal Museum voor Vlaanderen van VOS Vlaamse Vredesvereniging ijverden drie sprekers voor modern herdenken.
Nationalisme negeren brengt weinig zoden aan de dijk in het debat over de toekomst van Europa. Luisteren kan ook helpen.