fbpx

Frank Thevissen

Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. ‘Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht’, ‘De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek’ en ‘Het is maar een peiling’.

De transatlantische vrijhandelscatastrofe (2)

Onderhandelaars over het TTIP, het toekomstig vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten, willen zoveel mogelijk handelsobstakels wegwerken om de grootste eengemaakte economische ruimte uit de geschiedenis uit de grond te stampen. De Europese commissie belooft economische voorspoed voor 500 miljoen EU-burgers. Een toen verscheen er plots een ongemakkelijke boodschap …

De transatlantische vrijhandelscatastrofe (1)

Eindigen doen we in deze periode van het jaar niet met een kerstverhaal, maar met een sprookje. Een handelssprookje in twee delen, met in de hoofdrollen een ‘Amerikaanse vrijhandelsadelaar’ en ‘een kudde weerloze Europese lammeren’ (de beeldspraak is van Le Monde Diplomatique van 13 juni 2014). Een sprookje met een aangekondigd happy end, dat vooralsnog dreigt te eindigen in een nachtmerrie.

De transatlantische vrijhandelscatastrofe (1)

Eindigen doen we in deze periode van het jaar niet met een kerstverhaal, maar met een sprookje. Een handelssprookje in twee delen, met in de hoofdrollen een ‘Amerikaanse vrijhandelsadelaar’ en ‘een kudde weerloze Europese lammeren’ (de beeldspraak is van Le Monde Diplomatique van 13 juni 2014). Een sprookje met een aangekondigd happy end, dat vooralsnog dreigt te eindigen in een nachtmerrie.

‘Foute’ winst van N-VA en de verrassing van 25 mei 2014

In dit tweede deel maakt Frank Thevissen de balans van de slotpeilingen die VRT/De Standaard en VTM/De Morgen vlak voor de Kamerverkiezingen van 25 mei 2014 publiceerden. Verder overlopen we electorale prognoses die Doorbraak een half jaar voor de verkiezingen 2014 berekende en gaan we na welke partijen uiteindelijk het zwaar gehavende Vlaams Belang opslokten.

Peilingen 2014 gepeild

‘De N-VA heeft Vlaams Belang volledig leeggezogen en dat zegt ook veel over de nieuwe achterban van N-VA’. Nog dezelfde avond van de verkiezingen verspeidde Karel De Gucht (Open VLD) via Belga zijn lezing van de verkiezingsresultaten. De simplistische diagnostiek van De Gucht bracht sommigen snel in de verleiding N-VA van ‘foute electorale winst’ te beschuldigen. Maar hield die evaluatie ook steek? 

Groen, LDD en pvda: de groeier, de overlever en de nieuwkomer?

In een exclusieve reeks voor Doorbraak houdt Frank Thevissen de resultaten tegen het licht van een grootschalig pre-electoraal onderzoek en van de – inmiddels – 40 tussentijdse peilingen die na de federale verkiezingen van 13 juni 2010 in Vlaanderen werden gevoerd. Hij blikt ook vooruit op de verkiezingsuitslag van zondag 25 mei. In de vorige afleveringen legden we N-VA, CD&V, sp.a, Open VLD en Vlaams Belang op de ontleedtafel. In deze slotaflevering evalueren we de groeikansen van Groen, de overlevingskansen van Lijst Dedecker en het nieuwkomerspotentieel van de Partij van de Arbeid. 

Haalt Open VLD 15% en hoeveel kan Vlaams belang redden?

In deze exclusieve Doorbraak-reeks houden we de resultaten van een grootschalig pre-electoraal onderzoek, uitgevoerd op zes maanden voor de verkiezingen, tegen het licht van de nakende veriezingen. We evalueren ook de 39 tussentijdse peilingen tussen juni 2010 en mei 2014 in Vlaanderen en blikken vooruit op de verkiezingsuitslag van zondag 25 mei. In deze derde aflevering maken we de slotbalans van Open VLD en Vlaams Belang. 

Haalt CD&V de kaap van 20% en pleegt de sp.a-kiezer vaandelvlucht?

In deze exclusieve Doorbraak-reeks houden we de resultaten van een grootschalig pre-electoraal onderzoek, uitgevoerd op zes maanden voor de verkiezingen, tegen het licht van de nakende veriezingen. We evalueren ook de 39 tussentijdse peilingen tussen juni 2010 en mei 2014 in Vlaanderen en blikken vooruit op de verkiezingsuitslag van zondag 25 mei. In aflevering 2 leggen we CD&V en sp.a op de ontleedtafel.

Exclusieve verkiezingsreeks Doorbraak: de glazen bol

In een exclusieve Doorbraakreeks houdt Frank Thevissen de resultaten tegen het licht van een grootschalig pre-electoraal onderzoek en van de 39 tussentijdse peilingen. Hij blikt ook vooruit op de verkiezingsuitslag van zondag 25 mei. In deel een, situeert hij het onderzoek en maakt de balans op van electoraal marktleider N-VA.

Oratie voor het politieke affichagebord

100 campagnes 1 miljoen kiezers is een portfolio in tekstvorm die grosso modo vijftien jaar politieke campagnevoering in Vlaanderen overspant: van de dioxinekippenverkiezingen van 1999 tot en met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Schamp reconstruceert de achtergronden bij een tiental verkiezingen aan de hand van zijn eigenste Cuvée Brut van de politieke affichage.

Walhalla

Persvrijheid België

Vorige week verscheen de nieuwe wereldranglijst van Reporters zonder Grenzen over de persvrijheid. België boert verder achteruit en zakt van de 21-ste naar de 23ste plaats, tussen Namibië en de Kaapverdische Eilanden. Stond het thema vorige week prominent op de agenda van onze media? Integendeel: aan triviale onderwerpen als ‘persvrijheid’ maken onze media liefst niet teveel woorden vuil.

Persvrijheid België

Vorige week verscheen de nieuwe wereldranglijst over de persvrijheid van Reporters zonder Grenzen. De positie van België wordt alsmaar bedroevender. Er was in Vlaanderen echter nauwelijks een redactie te bespeuren die zin had in dit onderwerp. Het werd bijgevolg geen item in de Vlaamse pers. 

Lode Vereeck

Voor Lode Vereeck is de cirkel rond. Gisteren, 6 februari, maakte de Limburgse politicus zijn overstap van LDD naar Open Vld bekend. Daarmee keert de prof economie van de Universiteit Hasselt in de aanloop van de moeder aller verkiezingen terug naar zijn moederpartij. Een parcours waarvan niet alle zijpaden even bekend zijn. 

Wordt 2 januari 2014 D-day voor De Standaard?

‘Volgens een hardnekkig gerucht dat in Groot-Bijgaarden de kop op steekt, maken Bart Sturtewagen en Karel Verhoeven na nieuwjaar hun overstap naar De Persgroep bekend. De kampwissel zou te maken hebben met groeiende spanningen die ontstonden na de ontslagronde die Mediahuis recent aankondigde naar aanleiding van de fusieoperatie van de Corelio- en Concentrakranten. Het hoofdredacteurduo van De Standaard ontkent formeel.’

Afscheid

Kort voordat nu ook dit blad afscheid neemt van de drukpers en oplost in het uitdijende digitale universum, stuurde Yves […]

Alea iacta est

‘Proficiat, u bent zonet ingeloot als volksvertegenwoordiger’. Volgens een zopas verschenen pamflet zullen verkozenen binnen dit en dertig jaar de […]

Vande Lanotte: gone with the winst?

Van december 2007 tot mei 2010 was Johan Vande Lanotte (sp.a) voorzitter van Electrawinds. De onderneming van de ex-garagehouder en oprichter Luc Desender en huidig voorzitter, Jo Cornu, schopte het tot een van de best gesmeerde subsidiemachines van het land. Electrawinds verslikte zich evenwel in zijn expansiedrift en torst vandaag een schuldenlast van honderden miljoenen. Terwijl de aandelenkoers in vrije val verkeert, lijkt Electrawinds enkel nog te overleven bij gratie van het politieke lobbywerk van Vande Lanotte en de belastingbetaler.

N-VA: hoger, lager?

Als we de vooraankondigingen over het nieuwe boek van David Van Reybrouck – Tegen verkiezingen – mogen geloven, worden onze volksvertegenwoordigers in 2014 live door Jannie Haak tijdens een televisieshow van de Nationale Loterij bekend gemaakt. Wie weet, wordt het duel De Wever-Peeters tegen die tijd wel beslecht door een kraslot.

Namen noemen

Begin juli maakte Tom Naegels in De Standaard de journalistieke tussenstand als ombudsman van diezelfde krant. Na twee jaar blijkt […]

De fiere halve leeuw

De Vlaamse regering heeft na 24 jaar dienst haar logo met het klauwende leeuwtje afgedankt. In 1989 hertekenden Herman Lampaert en Antoon De Vylder hét symbool van Vlaanderen, de leeuw, tot een eigentijds, heraldisch beeldmerk van de Vlaamse overheid.

Politieke peilingen: ‘geen commentaar’

Statistisch is de kans behoorlijk klein dat u er al iets van gemerkt heeft, maar we bevinden ons ondertussen halfweg het Internationaal Jaar van de Statistiek 2013. Statistisch is de kans trouwens groot dat dit evenement u volstrekt koud laat, want statistieken ‘tonen aan’ dat ‘een meerderheid van de bevolking’ een gruwelijke hekel heeft aan deze discipline.