Het DNA van Nederland
Jan Renkema probeert de ‘Nederlander’ is een beperkt aantal pagina’s te doorgronden.
Jan Renkema probeert de ‘Nederlander’ is een beperkt aantal pagina’s te doorgronden.
Nederlandse minister van Defensie Hennis is afgetreden na een kritisch rapport over de dood van twee militairen.
Luuk van Middelaar, hoogleraar en oud-medewerker van Herman Van Rompuy, legt met een scherp fileermes de nieuwe politiek van Europa bloot.
Prinsjesdag en Rijksbegroting 2018 in Nederland met een demissionair kabinet.
‘Duitsland en Europa zullen nooit meer hetzelfde zijn als voor Merkel’ Dirk Rochtus beschrijft de macht van Merkel.
De impact van de orkaan Irma op de Nederlandse eilanden in de Caraïben is immens. Maar hoe zit dat ook met die Nederlandse eilanden ginds?
Els Snick vertaalde een aantal van Roth’s reportages en impressies uit Frankrijk en maakte er een mooi boekje van. Verhaaltjes om te proeven, even van te genieten, weg te leggen en dan toch maar weer ter hand te nemen. Els Snick vertaalde zijn reportages in prachtig Nederlands.
Met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is de formatie mislukt. GroenLinks krijgt de schuld. Een stand van zaken.
Een aantal tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Zwitserse Zürich aangespoelde kunstenaars verenigden zich rond het cabaret Voltaire tot dada. Al gauw werd ‘Dada’ een geuzennaam voor allerlei groepjes schrijvers en kunstenaars die de beeldende kunst en de literatuur radicaal wilden vernieuwen. In Brussel werd Clément Pansaers gegrepen door dada. Hij was in 1917 door de Duitse schrijver Carl Sternheim als huisleraar voor zijn kinderen aangesteld. Sternheim woonde sinds 1912 in de villa Clairecolline te Terhulpen.
‘De klokken van Rome luidden op volle kracht, de geboorte van een nieuw Europa begroetend,’ zei Paul Henri Spaak over de ondertekening van het Verdrag van Rome op 25 maart 1957. ‘Mijn emotie, mijn vreugde, mijn hoop vermengden zich. Ik sprak een lyrische rede uit.’ Nu, zestig jaar later is ‘Europa’ volop in discussie. En terecht. Om de zoveel tijd hoort de wijze waarop wij onze maatschappij georganiseerd hebben ter discussie te staan. Is dit nog het land waarin wij willen leven? Is dit nog het Europa waarin wij willen leven?
De Nederlander Boris van der Ham is zowel acteur als politicus. Hij is opgeleid aan de toneelacademie in Maastricht en zat van 2002 tot en met 2012 voor D66 in de Tweede Kamer. In een charmant boekje heeft hij een aantal toneelwetten beschreven die ook voor de politiek gelden.
Ook in Nederland wordt de kloof in de samenleving groter.