23 oktober. Historische dag: de Hongaarse opstand vangt aan
En verder: Pol le Roy, Karel de Schaepdrijver en Dunlop-banden…
En verder: Pol le Roy, Karel de Schaepdrijver en Dunlop-banden…
En verder: Leo Wouters, Hertoginnedal en het Leger des Heils…
En verder: Alfons Depla, pater Callewaert en de lopende band…
En verder: de IJzerbedevaart, de vuurwerkramp van Enschede en een aanslag op de paus…
En verder: Karel van Noppen, Joris Lannoo en Dolle Mina…
En verder: Lieke van Lexmond, Ward Hermans en Piet Retief…
En verder: Anna Paulowna, Guglielmo Marconi en de Vlaamse houthakkers van de Orne…
Onze Vlaamse gesneuvelden en oud-strijders blijven inspireren, ondanks tegenwerking en schijnbare onverschilligheid.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Niet voor het eerst creëert het Belgische systeem een ‘schandaal’ rond een Vlaams-nationalist over gelekte ‘geheime’ informatie.
In het voorjaar van 1921 meldden tientallen vrijwilligers zich spontaan om de plaats in te nemen van geïnterneerde Vlaamse oud-strijders of veroordeelde Vlaamse activisten.
Een inspirerende terugblik op honderd jaar solidariteit onder de Vlaamse oud-strijders.
De idealen ‘Nooit meer Oorlog’, ‘Godsvrede’ en ‘Zelfbestuur’ van onze Vlaamse frontsoldaten hebben niet aan waarde ingeboet.
Fraai vormgegeven boek over de oorlogsjaren (1914-1918) van journalist, uitgever en verzamelaar van frontkunst Juul Filliaert laat tekstueel te wensen over. Tentoonstelling van collectie Filliaert in Nieuwpoort is opnieuw uitgesteld.
100 jaar geleden gaf België zijn neutraliteit op om de speelbal te worden van de Franse revanchistische politiek in het bezette Duitsland.
Aangezien het Antwerpse stadsbestuur de Vlaamsgezinden uit de regio verboden had om op 11 juli 1920 een Guldensporenviering te organiseren in de stad, bliezen tienduizenden van hen die dag verzamelen in Borgerhout. Na de betoging die er plaatsvond, trokken ongeveer drieduizend deelnemers toch naar het stadhuis op de Antwerpse Grote Markt, waar het tot schermutselingen kwam met de ordediensten. Toen …
In het 23ste jaarboek Joris van Severen valt vooral de bijdrage op van Maurits Cailliau die aantoont dat de nazi’s al vroeg in de jaren 30 hun interesse in het Verdinaso verloren.
Een onthullend artikel in het jongste Jaarboek Joris Van Severen stelt dat het Verdinaso zijn Marsrichting veranderde uit financieel opportunisme, eerder dan uit politieke strategie.
De jodenjagers van Antwerpen. Wie waren ze? Wat dreef hen? Hoe waren ze in hun privé-leven? En wat wat de rol van de Antwerpse overheid?