fbpx

Pieter Jan Verstraete

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

De hel brak los

Is er nu echt behoefte aan een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog? Na de Eerste Wereldoorlog wordt de boekenmarkt thans overspoeld met boeken over de daarop volgende wereldoorlog; dat alles in het teken van de 80ste verjaardag ervan (en de 75ste van het einde). Is de markt dan nog niet verzadigd? Het antwoord hierop luidt: neen.
In de westerse cultuur …

‘Walden’ nog steeds actueel

Henry David Thoreau (1917-1862) was een Amerikaanse natuurfilosoof, dichter en wandelaar. Zijn bekendste werk is Walden, een filosofisch verslag van zijn tweejarig verblijf in een boshut. Een boek dat tot de tijdloze klassieken behoort. Hij was een van de eersten die het wandelen voor het genoegen en verblijf in de ongerepte natuur als heilzaam voor lichaam en geest propageerde. Met …