Premier met de minste electorale steun ooit
‘Ik ben Alexander De Croo, de premier waar 92,5 % van de Belgen niet op zat te wachten en wiens aanstelling 100 % van de Belgen verraste.’
‘Ik ben Alexander De Croo, de premier waar 92,5 % van de Belgen niet op zat te wachten en wiens aanstelling 100 % van de Belgen verraste.’
Gangreen verdwijnt uit de literaire canon. Paul Cordy houdt een pleidooi voor behoud van het werk.
De vergelijking tussen de kinderen van de collaboratie en die van de Syriëstrijders is misplaatst moralistisch en leidt af van de essentie.
Is de grondwet een dam tegen een politieke crisis? Helemaal niet. Indien nodig wordt de grondwet feestelijk genegeerd.
De Navo na de Koude Oorlog: van uitbreiding naar nieuwe militaire confrontaties.
70 jaar geleden vormde de angst en ongerustheid over een ‘onstuitbare opmars’ van de Sovjetunie de basis voor de oprichting van de Navo.
90 jaar geleden sloten de Vlaamse en Waalse vleugels van zowel de socialisten als de katholieke arbeidersbeweging een communautair akkoord.
Nadat de glasnost de strapatsen van het Stalinregime had blootgelegd, bleven er voor de tiran enkel nog een handvol bejaarde supporters over. Een uitzondering is Georgië, waar hij voor velen nog steeds een soort nationale held is. Er blijft tot op vandaag een harde kern van die hard stalinisten over die ook nog steeds zijn sterfdag herdenken. Mogen dergelijke groepen …
Het nieuws van Stalins dood op 6 maart 1953 betekende niet meteen het einde van het stalinisme. Zijn erfenis leeft nog voort in Rusland.
2 maart 1127 is een belangrijke dag in de geschiedenis van het middeleeuwse Vlaanderen, dat toen grote stappen zette om los te komen van de feodaliteit en zich klaarmaakte om een toen moderne staat te worden.
19 februari 1674. Na drie oorlogen sluiten Engeland en de Nederland vrede. Nederland verliest Nieuw Amsterdam, Engeland wint de wereld.
Op 1 februari 1953 trof de grote watersnood Nederland. De ramp bleef in het collectief geheugen gegrift en groeide met zijn nasleep uit tot een deel van de Nederlandse identiteit.
25 januari 1919: de Volkenbond opgericht, die voor vreedzame internationale relaties moest zorgen. Daar slaagde de organisatie nooit in.
Uiterst links herdacht deze week de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. Het neerslaan van hun opstand was echter noodzakelijk om de democratie in Duitsland te vestigen.
1919 was een turbulent jaar: burgeroorlogen, revoluties, een moeizame wederopbouw, politieke afrekeningen, een hertekend politiek landschap.
Op 20 december vond Carrero Blanco, de opvolger van Franco de dood in een ETA-aanslag. Het onthoofdde het stervende regime en legde de weg open voor de transitie naar een democratie in Spanje.
In 1991 ontvouwden zich met 1 dag en 1500 kilometer verschil twee tegengestelde historische processen: de geboorte en de dood van een Unie.
In navolging van Napoleon op 2 december 1804 eigenden verschillende despoten zich een keizerskroon toe. Geen enkele van die keizerrijken overleefden.
55 jaar geleden werd Kennedy vermoord en volgde Lynon B. Johnson hem op, die zou uitgroeien tot een van de meest succesvolle VS-presidenten.
11 november 2018 is de 100ste verjaardag van de stichting van de Republiek Polen. Het verhaal van deze natie- en staatsvorming is tragisch.
Op 7 november 1917 pleegden de bolsjewieken van Lenin een staatsgreep in Rusland. Eind oktober 1922 deed Mussolini het hem na in Italië. De volgende jaren zouden nog vele Europese staten voor de bijl gaan.
Op 14 oktober kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Maar die verkiezingen zagen er niet altijd uit zoals wij ze nu kennen.
Na afloop van de Eerste Wereldoorlog kreeg Duitsland massieve herstelbetalingen opgelegd. Op 3 oktober 2010 werd het laatste bedrag afbetaald – en dat dankzij de Duitse hereniging twintig jaar voordien.
Op 27 september 1830 trokken Nederlandse troepen zich terug uit het Warandepark in Brussel – en tekenden daarmee het doodvonnis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Het niet-aanvalspact tussen de Sovjetunie en nazi-Duitsland was meer dan een defensieve zet van Stalin, het was het begin van een tijdelijk bondgenootschap waarbij intensief werd samengewerkt.
Sociaaldemocraten met Vladimir ‘hij had zijn verdienste’ Lenin op de achtergrond? De Vlaamse socialisten kennen hun geschiedenis niet meer.
Anarchisten jaagden de goegemeente de daver op het lijf lang voor communisten, islamisten, nationalisten, revolutionairen…
5 september 1920: met een pelgrimstocht naar het graf van Joe English was de eerste IJzerbedevaart een feit. Dé jaarlijkse afspraak van de Vlaamse Beweging ging in 2012 roemloos ten onder.
100 jaar geleden pleegde Fanny Kaplan een aanslag op Lenin, diezelfde dag werd het hoofd van de Tsjeka in Petrograd vermoord.
In augustus 1968 sloeg Moskou de Praagse Lente neer. 23 jaar later probeerden de hardliners hetzelfde met de hervormingsbeweging in de Sovjetunie.