fbpx

Persoon: Ali Khamenei

De rattenkoning van Syrië

De oorlog in Syrië is zeven jaar nadat hij uitbrak nog even uitzichtloos. Europa krijgt het verwijt te laf te zijn. Maar klopt dat wel? Lukas De Vos sprak met Europarlementslid Hilde Vautmans over de oorlog van de Syrische rattenkoning.

Edward Hazadi

Vrijheid en geluk in Teheran

‘Laat de wereld ons horen. We zijn gelukkig, en verdienen het om gelukkig te zijn,’ schreef Reihane Taravati op haar Facebook-profiel. Een video waarin ze danst, had net de kaap van 178 000 kijkers op YouTube overschreden. In de video zie je Reihane samen met vijf vrienden dansen op een dak in de Iraanse hoofdstad Teheran, met op de achtergrond de Milad-toren. De muziek in de video is het nummer Happy van de Amerikaanse artiest Pharrell Williams.

Charmeoffensief vanuit Iran

Amerika en Iran leven al meer dan dertig jaar op voet van ‘Koude Oorlog’ met elkaar. Sommige tekens wijzen op toenadering. De nieuwe Iraanse president heeft alvast een diplomatiek charmeoffensief richting Westen ingezet. (Op 4 november herdenken de Iraniërs de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979).

Democratie op Iraanse wijze

Vrijdag 14 juni verkiezen de Iraniërs hun president. Huidig president Mahmoud Ahmadinejad is na twee ambtstermijnen niet opnieuw verkiesbaar. Van de 686 kandidaten om hem op te volgen, kregen uiteindelijk 8 toestemming van de Raad der Hoeders om aan de verkiezingen deel te nemen. Krijgt geen van hen vrijdag meer dan de helft van de stemmen achter zich, dan volgt er een tweede ronde op 21 juni.