Cancel culture: een poging om het fenomeen te duiden
Een overmatige gehechtheid aan politieke correctheid bezorgt je in één ruk oogkleppen waardoor je de wereld niet langer onbevangen bekijkt.
Een overmatige gehechtheid aan politieke correctheid bezorgt je in één ruk oogkleppen waardoor je de wereld niet langer onbevangen bekijkt.
Elisabeth is het symbool van een verkalkte staatsvorm in een land dat er economisch en sociaal belabberd aan toe is. Zeg dat dan ook gewoon.
En verder: Claudia Schiffer, Friedrich Nietzsche en Sean Connery …
De biografie ‘Bernard Mandeville: Een ondeugende denker?’ over de Vlaamse Nederlander die Adam Smith, David Hume en Charles Darwin inspireerde.
Allochtone pestjongeren en brave ‘witte’ wokes die erop staan te kijken: er komt toch een kritisch geluid uit onverdachte academische hoek.
En verder: Robert Ardrey, Johan Thorbecke en de Lacoöngroep…
In zijn nieuwste boek denkt de Britse journalist en columnist Tim Stanley na over traditie en ziet hij hoe die onder vuur ligt in het Westen.
In zijn nieuwste boek biedt Michael Ignatieff, puttend uit eeuwen van filosofie en cultuur, ons wijsheid en vertroosting in donkere tijden.
De Verlichting als remedie tegen mythen blijkt na lectuur van oorspronkelijke teksten zélf een mythe. Chukwudi Eze spit krasse citaten op.
Filosofie is inderdaad eurocentrisch, maar of dat aan kolonialisme en racisme ligt is maar de vraag. Er zijn banalere redenen te vinden.
Mensen oordelen intuïtief en postrationaliseren. De rede is niets meer dan een woordvoerder om onze daden en denkbeelden te rechtvaardigen.
Door aanwezigheid van een ruime moslimgroep verhuisde het debat over de verlichting van de academische wereld naar de politieke actualiteit.
In zijn nieuw essay trekt romancier en filosoof Pascal Bruckner nog eens ten strijde tegen de politieke correctheid.
De verlichte filosofen legden de basis voor de moderniteit, maar nooit konden ze zich de wereld waarin we vandaag leven voorstellen.
De Hume Building werd onlangs ontdoopt vanwege het racisme van filosoof David Hume. Nochtans staat Humes racisme haaks op zijn eigen ideeën.
In de Kamer ‘vergeten’ ze een vertrouwensstemming, in de krant ‘vergeten’ ze vele vragen:
De ultranationalistische SNP voert in Schotland een echt woke wet in die van de vrijheid van meningsuiting in alle opzichten gehakt maakt.
Bart De Wever haalde een groot deel van zijn politieke inspiratie bij de conservatieve filosoof en politicus Edmund Burke. Een kennismaking.
Dertig jaar na publicatie blijft ‘De ogen van de panda’ het lezen waard, zelfs wanneer het deels achterhaald is. Mathieu Cockhuyt herleest.
Bij Groen heeft men kennelijk geen idee van de prijs van een boek. Laten we zeggen een Penguinnetje, een Livre de poche : je zit al vaak aan tien euro. Het afgebeelde pocketje hierboven, van amper vierhonderd bladzijden, kost tien pond. En we zwijgen over de prachtige dingen van Van Oorschot waar je toch ook niet buiten kunt, of van …
Furia-feministen fulmineren tegen het conservatisme zonder te weten waar dat voor staat.
Na vier jaar Michel I is het tijd om de participatie-strategie te evalueren. Smeken de Franstaligen nu echt om een staatshervorming?
Zijn er ooit stappen gezet in de Vlaamse ontvoogding door het communautaire in de ‘diepvries’ te stoppen?