Burgerbevraging als politieke schijnvertoning
Het internetplatform over de staatshervorming doet denken aan de paars-groene volksraadpleging over de hervorming van de administratie.
Het internetplatform over de staatshervorming doet denken aan de paars-groene volksraadpleging over de hervorming van de administratie.
‘De N-VA heeft Vlaams Belang volledig leeggezogen en dat zegt ook veel over de nieuwe achterban van N-VA’. Nog dezelfde avond van de verkiezingen verspeidde Karel De Gucht (Open VLD) via Belga zijn lezing van de verkiezingsresultaten. De simplistische diagnostiek van De Gucht bracht sommigen snel in de verleiding N-VA van ‘foute electorale winst’ te beschuldigen. Maar hield die evaluatie ook steek?
Hoe zit het met die Vlaamse grondstroom/stromen. Johan Sanctorum plaatst ze tegenover het vermeende racisme van de Vlamingen.
Het Vlaams Belang kon dan toch eens doordringen tot de grote pers. Die snoept van cijfertjes, al was het maar om ze te betwisten. De grote lijnen moeten alvast mee het maatschappelijke debat voeden.
Eén week voor de gemeenteraadsverkiezingen trachtten TNS Media in opdracht van de De Standaard-VRT en Dedicated Research voor Gazet van Antwerpen elkaar de loef af te steken met elk een exclusieve slotpeiling. Doorbraak onderzocht de ‘meest betrouwbare peiling’ van de Gazet van Antwerpen en maakt de enige betrouwbare voorspelling van de Antwerpse verkiezingsuitslag van zondag 14 oktober.
Politicoloog Dave Sinardet deed op 11 juni 2009 in De Standaard verslag over zijn passage in Kontich vlak na de Vlaamse verkiezingen. De plek kleurde op 7 juni 2009 voor ruim 20 % N-VA en dus trok de academicus er op verkenningstocht naar de electorale beweegredenen van ‘dé Vlaming’.