fbpx

Persoon: Joachim Gauck

Een politiek president

Een Duits president heeft weinig macht, maar kan wel geestelijke bakens zetten. Roman Herzog kwam op voor verzoening en hervorming.

Het verleden is niet dood in Duitsland

In het boek Dominant Duitsland passeren thema’s als nationalisme, extremisme maar ook wereldwijd engagement de revue. Berlijn domineert de Europese Unie, maar streeft die rol zogezegd niet na. Het waarom heeft ook te maken met het oorlogsverleden. In Duitsland is een voortdurend proces van verwerking aan de gang, ‘Vergangenheitsbewältigung’ of het verleden als ‘werkwoord’.

Een flamboyante socialist en een ‘femme fatale’

Onze eigenste Elio di Rupo zal er in Leipzig bij zijn wanneer de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) donderdag 23 mei haar 150ste verjaardag viert. De Duitse sociaaldemocraten hebben in al die jaren veel woelige watertjes doorzwommen. De oprichter van de partij had eigenlijk al de toon gezet met zijn eigen biografie. Doorbraak richt daarom de schijnwerpers op hem omwille van de invloed die zo iemand op politiek en samenleving kan hebben.  

Kritische Merkel breekt in Moskou geen economisch porselein

Een half dagje Moskou en dan terug naar Berlijn: het bezoek van de Duitse kanselier Angela Merkel aan het Rijk van Russisch president Vladimir Poetin afgelopen vrijdag was kort maar intensief. Niet alleen omdat de Duitse delegatie van ministers en ondernemers een drukke agenda moest afwerken in het kader van de ’14de Duits-Russische Regeringsconsultatie’, maar vooral ook omdat Merkel onverbloemde taal sprak aan het adres van gastgever Poetin.

Europees noodfonds kan uit de startblokken

‘Ja, maar’, zo zou het arrest van het Duits Grondwettelijk Hof over de medewerking van Duitsland aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) kunnen samengevat worden. Doorbraak-redacteur Dirk Rochthus analyseert de gevolgen van die uitspraak voor Europa en in de Duitse politiek op deredactie.be.