fbpx

Persoon: Jordi Pujol

Joris Raymaekers

Het huiswerk van de Catalanen

Het voortschrijdende Catalaanse proces van nationale transitie transformeert geleidelijk aan het Catalaanse politieke landschap.

Podemos en de Catalaanse krabbenmand

Over Podemos en over Catalonië is al veel digitale inkt gevloeid op Doorbraak. Christope Bostyn analyseert de kansen van Podemos en zijn vele concurrenten op links in Catalonië. Ook hier speelt de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië een rol.

Ondertussen in Spanje …

Het autonomiestreven van Catalonië beheerste vele maanden het politieke debat in Madrid. De steile opgang van de uiterst-linkse partij Podemos lijkt het catalanisme op het achterplan te duwen. Of toch niet?

Koude Oorlog tussen Madrid en Barcelona

Woensdag 30 juli praatten twee minister-presidenten 2,5 uur met elkaar over de toekomst van de Spaanse federatie: de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Catalaanse premier Artur Mas. Hoewel beide centrumrechts, gaapt er een diepe kloof tussen de heren van stand.

N-VA en EVA: meer dan één letter verschil

Weinig animo in Vlaanderen voor de Europese verkiezingen. En voor Vlaams-nationalisten toch aparte verkiezingen, met onder andere een Europese Vrije Alliantie. Een Europese partij van autonomisten voor minderheidsvolken en … Vlaanderen. Een gesprek met Nelly Maes over de geschiedenis en het doel van de EVA en de rol van de N-VA.

Crisis vuurt Catalaans nationalisme aan

De Vlaamse pers besteedde er nauwelijks aandacht aan, de internationale des te meer. Anderhalf miljoen Catalanen die demonstreerden voor onafhankelijkheid, dat was ongezien. Journalisten en politici van over heel de Europese Unie bespeurden de link tussen eurocrisis en verhevigd streven naar autonomie.