fbpx

Persoon: Rudy De Leeuw

Het Sienjaal 2.0

Links zoekt een antwoord op de sterkte van de N-VA. Het denkt aan een stadslijst in Antwerpen.

Sven Dekimpe

Nieuwjaarsbrief voor de voorzitters van de christelijke-, socialistische- en liberale vakbond

Gezien de gebeurtenissen van de voorbije weken, (nationale– en regionale stakingsdagen en de huidige houding van deze vakbonden na het overleg van de groep van tien) lijkt het mij meer dan ooit actueel om vraagtekens te plaatsen bij het huidige statuut van vakbonden en het gebrek aan transparantie over hun boekhouding/inkomsten en de onwil tot het aangeven van inkomsten gegenereerd op buitenlandse rekeningen. 

Wat meer verantwoordelijkheidszin zou vakbonden sieren

Staken of werken, hoe vrijwillig doen we dat vraagt Peter De Roover zich af. De vakbonden zouden beter hun verantwoordelijkheid opnemen in het sociale overleg in plaats van het land te blokkeren om de regering tot toegevingen te dwingen. 

Generatie sandwich

Het huidige opinielandschap wordt grotendeels bevolkt door twee groepen: Een aantal intellectuelen is van mening dat de toekomstige sociaaleconomische uitdagingen verwaarloosbaar van aard zijn. Anderen erkennen de problemen maar zien niet in dat ook de huidige generatie verantwoordelijkheid dient op te nemen. Het kind van de rekening is in beide gevallen de jongere generatie.

Vakbond legt sociaal overleg neer

De vakbondstoplui reageerden bijzonder gebeten op het verwijt dat ze het cruciale sociaal overleg over het eenheidsstatuut arbeiders/bedienden hebben verlaten. Ze verkozen ‘actief’ te zijn in Genève, want konden daar niet worden gemist.

Michaël Devoldere

Ford Genk: solidariteit botst op grenzen

Behalve een sociaal drama is de sluiting van Ford Genk een nieuwe klap voor de internationale solidariteit. Rohnny Champagne van ABVV Metaal Limburg: ‘De Europese solidariteit onder vakbonden bestaat niet. Het gaat maar zo ver, tot het over je eigen vel gaat’.

Vakbonden blijven tricoloor kleuren

Officieel blijven de vakbonden zweren bij het Belgische sociaaleconomisch status-quo. Maar onderhuids groeien de spanningen tussen de Vlaamse en Waalse vleugels. De vakbondstop doet er echter alles aan om afwijkende meningen te onderdrukken.