Roald Dahl en de ‘Rondkoppen’
De ‘Rondkoppen’ waren de puriteinen die de Engelse burgeroorlog zouden winnen onder leiding van Cromwell. Hun vreugdeloze afstammelingen hebben een nieuw slachtoffer gevonden.
De ‘Rondkoppen’ waren de puriteinen die de Engelse burgeroorlog zouden winnen onder leiding van Cromwell. Hun vreugdeloze afstammelingen hebben een nieuw slachtoffer gevonden.
We zitten nog maar in de aanloopfase van de woke-cultuur. Onderwijs en media vormen geen dam ertegen, ze bevorderen de tendens zelfs.
Michel Houellebecq wordt aangeklaagd voor uitspraken die hij deed over de toekomst van de islam in Frankrijk. Hij zette niet aan tot haat of geweld maar gaf weer wat er kan gebeuren
De nieuwe roman van Ian McEwan heet ‘Lessons’, voorlopig enkel nog in het Engels. Een onconventionele ‘Bildungs’-roman.
Als kroonprins heeft koning Charles III zich vaak opgeworpen als enthousiast apologeet van de islam. Wat klopt er niet aan zijn islamofilie?
‘Feel good’-programma’s rond mensen met het Down-syndroom deugen niet, daar heeft komiek William Boeva een punt.
Onze Vlaamse pers zoekt graag schuldigen en kijkt vrij dikwijls naar dezelfde partijen (en mensen).
De auteur is van zijn geliefde gescheiden door een oceaan, ziet hoe Rushdie wordt neergestoken en zoekt troost in Zuid-Engelse welvingen.
Alleen binnen een open dialoog met de islam, zonder islamitisch slachtofferdenken of seculiere angst, kunnen we gemeenschappelijkheid vinden.
Het is zorgelijk dat lang niet iedereen het universele recht op vrijheid van expressie onderschrijft en kan instemmen met godsdienstterrorisme.
De gemoederen raakten recent dusdanig verhit dat er een mes in Salman Rushdie belandde en Christus met sokkel en al ter aarde stortte.
Salman Rushdie ligt niet meer aan de beademing, maar de westerse vrijheid van meningsuiting ligt daar nog wel, en de prognose is niet goed.
Uiteindelijk na jaren in doodsangst te hebben geleefd, is Salman Rushdie het slachtoffer geworden van een moordaanslag door Hadi Matar.
Niet alleen de aanslag op Rushdie moet worden afgekeurd, ook elke eis of wens om islamkritiek aan banden te leggen, schrijft Philippe Clerick.
Van de schrijver van de Duivelsverzen een eenzame martelaar maken, is niet genoeg om de collectieve vrijheid van mening af te dwingen.
Koenraad Elst en Sam Van Rooy duiden ‘De Duivelsverzen’ en gaan na hoe machtig de Iraanse theocratie nog is.
Een eerbetoon aan Salman Rushdie. Maar ook een prangende vraag: wat als België in 2024 zou ophouden te bestaan?
Commentaar op ‘de profeet’ door niet-moslims is dodelijk: dit ondervond een Indiase kleermaker. Regeringspartij BJP onthoudt zich van kritiek.
En verder: Edgar Boonen, Jacques Presser en Barbara Stok…
Meer dan het hedendaagse christendom neemt de islam zijn grondteksten ernstig door er zijn wetgeving op te baseren, meent Koenraad Elst.
En verder: Paul Vanden Boeynants, Salman Rushdie en Valentijnsdag…
En verder: Aleksandr Solzjenitsyn, Mata Hari en Georges Simenon…
Doorbraak Radio sprak met Paul Cliteur over het recht op vrije meningsuiting naar aanleiding van het recente Voorpost-vonnis en het neutraliteitsdebat.
Een van onze grootste schrijvers is overleden: Hafid Bouazza, Nederlands auteur met Marokkaanse wortels. Een taalvirtuoos en islamcriticus.
Islamogauchisme, een fantoom volgens sommigen. Maar dan wel één waarvoor al een eeuw lang en wereldwijd bewijs te vinden is.
Een docent die geen ‘beledigende’ prenten mag tonen: of hoe gebrek aan meningsvrijheid en de malaise in het onderwijs verbonden zijn
Wat is nu toch het probleem met Zwarte Piet? Je wordt van sociale media gesmeten als je hem nog maar durft te noemen.
Veel ophef omdat een N-VA’ er een homo vorige week een homo heeft genoemd. Minder aandacht voor deze vragen.
Ram Swarup was een rustig en bedachtzaam type persoon, een wijsgeer die centraal stond in de anticommunistische mobilisatie in Zuid-Azië.
Achter solidariteitsbetuigingen en martelaarscultus rond Charlie Hebdo gaan politiek correcte censuur en zelfcensuur in de media verder.