4 juli. Historische dag: grondslagen van Doorbraak gelegd
En verder: Garibaldi, het beleg van Oostende en de Belgische bankbiljetten…
En verder: Garibaldi, het beleg van Oostende en de Belgische bankbiljetten…
In de Amerikaanse wereld van zijn zoon wordt de auteur geconfronteerd met de morele dilemma’s van slavernij en verlichte plantagehouders.
In januari 2021 bestormden Amerikanen hun parlementsgebouw. Maar het was niet de eerste keer dat burgers hun pijlen richtten op de overheid.
De Verenigde Staten hebben de macht om een gewapend conflict in Oekraïne te beslechten. Maar hebben ze ook de wil?
Historicus Stefaan Marteel bekritiseert de rol die Mark Elchardus toekent aan de jakobijnen in het ontstaan van de nationale volksdemocratie.
De Amerikaanse president Abraham Lincoln schafte de slavernij af. Maar was dat ook zijn bedoeling?
De Verlichting als remedie tegen mythen blijkt na lectuur van oorspronkelijke teksten zélf een mythe. Chukwudi Eze spit krasse citaten op.
In ‘Dit Amerika’ schrijft Jill Lepore over de twee soorten nationalisme die van de Verenigde Staten de natie maakten die ze zijn.
De traditionele Amerikaanse visie op staatsmacht ebt weg, niet ten voordele van een ‘linkse’, maar van een ‘Europese’ visie.
Vooruitgang is gefundeerd op en te danken aan de overlevering. Progressie is immers maar mogelijk door de imperfectie van het verleden.
In 2004 interviewde Jean-Pierre Rondas één van de grootste cultuurcritici van de 20e eeuw, de onlangs overleden George Steiner.
Roger Scruton kijkt met argwaan naar Donald Trump. Hij noemt de Amerikaanse president ‘een product van de culturele achteruitgang’.
Na alle ophef over Trump, immigratie en het scheiden van ouders en kinderen, wijst Wim Van Rooy op een aantal ongemakkelijke waarheden
Of het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 de Declaration of Independence uit 1776 rechtstreeks beïnvoedt heeft is niet zeker. Maar beide teksten vloeien wel voort uit dezelfde constitutionele traditie.
Bart Brinckman komt er rond voor uit dat in zijn krant opinie en berichtgeving door elkaar loopt. Maar dat komt door het internet, beweert hij.
De Belgische koningswissel en de geboorte van een Britse troonopvolger reduceerden de voorbije week heel wat commentatoren tot kritiekloze onderdanen van onverkozen monarchen. Reeds 432 jaar geleden, op 26 juli 1581, bewezen de Staten-Generaal van de Nederlanden dat men een dynastieke heerser ook voorwaardelijk en kritisch kan benaderen. Hun ‘Plakkaat van Verlatinghe’ werd een van de eerste onafhankelijkheidsverklaringen ter wereld, een ondubbelzinnige afwijzing van de ‘rechtmatige’ koning Filip(s).