RIP Alberto Alesina
Einde mei overleed topeconoom Alberto Alesina. Tijd om zijn belangrijkste bijdrage aan het (Vlaamse) onafhankelijkheidsstreven te bekijken.
Einde mei overleed topeconoom Alberto Alesina. Tijd om zijn belangrijkste bijdrage aan het (Vlaamse) onafhankelijkheidsstreven te bekijken.
De politieke leiders in Europa reageren verkrampt op Catalonië, terwijl ze zelf de mogelijkheid voor onafhankelijkheid creëerden.
Kan je de kans op onafhankelijkheid van een regio berekenen? Kan je de stabiliteit van de grenzen afwegen tegenover mogelijke winst voor de inwoners bij afsplitsing? Vives onderneemt een poging om een wiskundig model van natievorming op te stellen.
Oekraïne haalt even adem, voor de volgende fase start en die kan leiden tot een splitsing van het land in West-Oekraïne en Zuid-Oost-Oekraïne. Dat sluit aan bij de geschiedenis van die kunstmatige staat.
Doorbraak – 28 juni 2005
Meer dan de helft van de staten telt minder dan zes miljoen inwoners. De meeste onafhankelijke landen in de wereld zijn kleiner dan de Amerikaanse staat Massachussets, waar Spolaore nu woont. En dus ook kleiner dan Vlaanderen. Ook in de EU zijn er maar dertien lidstaten met meer inwoners dan Vlaanderen. Dat is bekend.
Doorbraak – 15 juni 2004
De toenemende internationale vrijhandel en economische integratie zal de trend naar separatisme van staten versterken. Dat is één van de centrale stellingen uit de studie “The Size of Nations” van Alberto Alesina en Enrico Spolaore, twee Italiaanse economen die doceren aan Amerikaanse topuniversiteiten. Met hun studie, doorspekt met indrukwekkend cijferwerk, halen ze het debat over separatisme uit de emotionele sfeer en maken ze er een zakelijke afweging van.