fbpx

Persoon: André Flahaut

De parlementsvoorzitter: eender en anders

De parlementsvoorzitter wordt wel eens omschreven als de ‘eerste burger van dit land’. België is echter een landje met een merkwaardige veelvuldigheid aan parlementen en dus met vele eerste burgers. In theorie vertegenwoordigt de voorzitter het volledige parlement, dus niet alleen de meerderheid, maar ook de oppositie. In de praktijk is dit wel eens anders. Over de parlementsvoorzitter, op zijn Brits, op zijn Belgisch en op zijn Vlaams.

De lastige werklastmeting

Wie zei daar weer dat BHV was opgelost? Wie had het over een historisch akkoord? Maar hoe komt het dan toch dat de poppen alweer aan het dansen zijn? Hoe zit het met die beruchte werklastmeting waar de Vlaamse partijen van de institutionele meerderheid zoveel heil van verwachten? Nogmaals, en het zal niet de laatste keer zijn, ziehier … het gerechtelijk arrondissement BHV. 

Aux armes, citoyens!

Een rapport van de commissie buitenlandse zaken van het Franse parlement schoffeert Vlaanderen. Wat doet Di Rupo? (Dit artikel verscheen op 31 mei 2012 in De Morgen.)

Het Cijfer (november 2011)

Tien minuten. Langer duurde de openingszitting van het nieuwe politiek jaar in de Kamer niet. Normaal wordt die zitting op de tweede dinsdag van oktober opgeluisterd met onder meer een regeringsverklaring. Gezien er (op dat ogenblik) 485 dagen na de verkiezingen nog altijd geen regering was, bleef de state of the Union noodgedwongen achterwege. Na een korte toespraak van voorzitter André Flahaut zat de eerste werkdag van de Kamerleden er al meteen op en mocht iedereen naar huis.