fbpx

Persoon: Filip De Man

Arithmétique belge? – deel 2

Gisteren werd geanalyseerd hoe de zetelverdeling voor het Europees parlement gebeurt onder Duitstaligen, Franstaligen en Vlamingen. Vandaag worden de criteria die de huidige wet gebruikt nader ontleed. Zijn ze gunstig of ongunstig voor Vlaanderen? Wat met de voorstellen van N-VA en Vlaams Belang? En tot slot een antwoord op de vraag: hoe komt het toch dat de V-partijen die historisch altijd veel sympathie hadden voor de Duitstalige Gemeenschap, nu de gewaarborgde zetel voor Duitstalig België willen schrappen?

arithmétique belge? – deel 1

Na de verkiezingen van 2014 zetelen er slechts 12 Vlamingen in het Europees Parlement. Op heden zijn dat er nog 13. Betaalt Vlaanderen hier een Belgische rekening?  Wie bepaalt hoeveel zitjes het Europees Parlement telt? Hoe zit het binnen België met de verdeling van de zetels onder Duitstaligen, Franstaligen en Vlamingen?

Communautair front over Defensie

‘Et pour les Flamands, la mème chose’? Verre geschiedenis. Van taaldiscriminatie is er in het Belgisch leger sinds enkele decennia geen sprake meer. Maar als de balans van het evenwicht nu eens twee millimeter in het voordeel van Vlaanderen overhelt , huilen de sirenes achter de taalgrens. De recente commotie rond de uitspraken van Luc Gennart, commandant van de luchtmachtbasis van Florennes, is merkwaardig. Praatjes van een kolonel? ‘Blabla’, zoals defensieminister Pieter De Crem zei? Of is er meer aan de hand? Doorbraak luisterde even naar enkele parlementsleden, een defensiespecialist en een ex-kolonel.