14 maart. Net binnen: Armand Suls geboren, bedenker van leuze ‘Nooit meer oorlog’
En verder: Jack Ruby, Michel Rocard en België bijgewerkt…
En verder: Jack Ruby, Michel Rocard en België bijgewerkt…
En verder: het einde van De Rode Vaan, de schrijfster van Frankenstein en een Mechelse duizendpoot…
Verder ook: Hendrik Borginon, Jules Faes en uw Brepols-agenda…
En verder: Filip de Pillecyn, Alex Donckerwolcke en Kaap de Goede Hoop…
En verder: Urbain van de Voorde, de eerste atoombom en de eerste parkeermeters…
En verder: Simone Signoret, Camille Huysmans en Filip de Pillecyn…
En verder: Brigitte Kaandorp, een mijnramp en het Revolutionair Tribunaal…
En verder: de Visegrádgroep, Juliana van Stolberg en de Dikke Van Dale…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Boeiende gebeurtenissen en markante persoonlijkheden die ons collectief geheugen verrijken.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Boeiende gebeurtenissen, markante personen die ons collectief geheugen verrijken.
Literair historicus Etienne van Neygen plande een uitgebreide literair-historische biografie over de Vlaamsgezinden auteur Filip de Pillecyn (1891-1962). Een langdurige ziekte en vroegtijdig overlijden maakten helaas voortijdig een einde aan dit plan. Enkele biografische stukken die grotendeels in de Filip de Pillecyn Studies verschenen, werden thans samengebracht en gebundeld uitgegeven.
Antimilitarist
Vooreerst volgende twee opmerkingen. De ondertitel van het boek luidt: Flamingant …
Stroomde er vroeger geld van het rijke Wallonië naar het arme Vlaanderen? Dat klinkt logisch, maar het blijkt toch niet waar te zijn.
Fraai vormgegeven boek over de oorlogsjaren (1914-1918) van journalist, uitgever en verzamelaar van frontkunst Juul Filliaert laat tekstueel te wensen over. Tentoonstelling van collectie Filliaert in Nieuwpoort is opnieuw uitgesteld.
De relance geeft de Vlaamse regering een tweede kans om de Vlamingen te overtuigen van de meerwaarde van meer Vlaamse autonomie.
De actuele vraag ‘Waarheen met België?’ kan niet los gezien worden van de historische vraag ‘Vanwaar komt België?’ Het antwoord op de tweede vraag kan wellicht een aantal antwoorden op de eerste vraag helpen uitsluiten; het versmalt de waaier van mogelijke wegen die het huidige België nog kan inslaan. Daarbij komt het er niet zozeer op aan om ‘lessen te …
De roman Mensen achter de dijk (1949) wordt algemeen erkend als De Pillecyns meesterwerk. Emmanuel Waegemans en Jean-Pierre Rondas bespreken dit boek waaraan ze zelf meewerkten.
Een gruwelijk eerlijke roman over een man die zichzelf een spiegel voorhoudt en weinig verkwikkelijke conclusies trekt.
Heel wat Vlaamse schrijvers bevonden zich tijdens het naziregime in een erg grijze zone. ‘Zacht Lawijd’ over Ernest Claes, Willem Elsschot en Felix Timmermans
Gedetineerden in repressiekampen na WOII dienden heropgevoed, maar lieten veel na: poëzie, tekeningen, schilderijen, houtsnijwerk… Op 28 april opent het ADVN hierover een tentoonstelling.
Filip De Pillecyn, de Vlaamse intellectueel die worstelde met de repressie. Inleiding bij de boekpresentatie van ‘Tegen de muur’
Emmanuel Waegemans en Jean-Pierre Rondas bezorgen een nieuwe editie van het gevangenisdagboek van Filip De Pillecyn. Ontluisterende lectuur.
Hoe Van Goethem (onbewust?) aanstuurt op een nieuwe definitie van collaboratie. Deel 5 over ‘1942: het jaar van de stilte’.
Het begon aan het front: de politieke flamingantische oorlogsroman schoot laat uit de startblokken, maar kende uiteindelijk een rijke oogst.
In 1920 publiceerden Filip De Pillecyn en Jozef Simons samen de dichtbundel ‘Onder den hiel’, die oorlogsgedichten bevatte.
Historicus Björn Rzoska schreef een studie over het interneringskamp van Lokeren. Dat wordt opgefrist heruitgegeven door Doorbraak.
100 jaar geleden sneuvelde Renaat De Rudder, een buitengewoon personage, door zijn uitzonderlijke levenswijze meer dan een gewone sterveling.
De Vlaamse Beweging kwam aan het IJzerfront in een stroomversnelling, hoe staat ze er honderd jaar later voor?
100 jaar geleden schreef de Frontbeweging een blauwdruk van hun programma. Jan Huijbrechts plaatst het in de historische context.