Vrouwen, maar vooral mannen met een hoek af
Drie boeiende Nederlandse boeken over spirituele revolutiegangers, vagebonden en rare snijbonen die aan de randen van het filisterdom knaagden.
Drie boeiende Nederlandse boeken over spirituele revolutiegangers, vagebonden en rare snijbonen die aan de randen van het filisterdom knaagden.
En verder: de vergissingen van Maurits Coppieters, Pieter Jelles Troelstra en Georges Valois…
Aleksandr Doegin is in de eerste plaats een Russische politieke filosoof die pleit voor Euraziatische blokvorming, niet voor oorlog.
Hoe kan het dat een ontwikkeld man als Piotrovski, de directeur van de Russische Hermitage, in de oorlog in Oekraïne partij kiest voor Rusland?
Poetin’s afkeer voor verwestersing zit dieper dan ooit bij zijn communistische voorgangers. Is het gevaar op WO3 niet groter dan we denken?
Het hedendaagse iconoclasme neemt steeds groteskere vormen aan, kruipt tot in de kleinste hoekjes en bijt zichzelf onvermijdelijk in de staart.
In zijn nieuwste boek denkt de Britse journalist en columnist Tim Stanley na over traditie en ziet hij hoe die onder vuur ligt in het Westen.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
De werkelijkheid haalt soms de satire in. Siegfried Bracke las ‘De hongerigen en de verzadigden’ van Timur Vermes.
John Donne en premaritale seks, en Fjodor Dostojevski en Jesus Christus: we vernemen er alles over
Kiezen tussen Fjodor Michailowitsj Dostojefski en Evelyn Waugh, moet dat? Benno Barnard doet het in elk geval.
Autobiografische anekdotes van Delphine Lecompte, tonend haar sociaal engagement en maatschappelijke betrokkenheid.
Na de destabilisatie door liberale ideeën trokken tsaren en intellectuelen samen op om de autocratie te behouden en verwestersing te stoppen
Terwijl de kerkelijke overheid deed alsof ze van niets wist, bouwde priester Rik Devillé een archief getuigenissen op over seksueel misbruik
Morgen zal Rik Coppens negentig jaar geleden zijn geboren. De grootste balvirtuoos van het Belgisch voetbal, artiest en anarchist.
Wie verlangt naar een levendige schets van de19de eeuw,zal aan het nieuwste boek van Orlando Figes, Europeanen, veel plezier beleven.
‘Rusland, onveranderlijk anders?’ is een zo goed als compleet boek dat je van voldoende informatie voorziet om het huidige Rusland te begrijpen.
De besparingen in cultuur zijn niet mals. Maar ze zijn een teken dat het subsidielandschap evolueert. Evolueert de sector mee?
Dominique Biebau toont zich met ‘Russisch voor beginners’ de Hercule Poirot van het ampersandtijdperk
Doorbraak-medewerkers selecteren de betere fictie van 2018. Omdat het Boekenbeurs is.
Na zijn werkuren leest politicoloog Bart Maddens onder meer klassiekers uit de 19de eeuw, sciencefiction en zelfs jeugdliteratuur.
In deel vijf van zijn essay bepleit Wim van Rooy dat we door het kwade te ontkennen blind zijn voor de verzwakking van onze samenleving.
In het derde deel van zijn essay schetst Wim van Rooy de ideeëngeschiedenis van de doodstraf.
In een 4-delig essay belicht Wim van Rooy de vergeten kloof tussen stad en platteland en hekelt hij de neofascistische paradox van de groenen.
Het volk moet als mest zelf de voedingsbodem van zijn democratische waarden vormen in plaats van te wachten op de gecorrumpeerde elite.
Na zijn werkuren leest de politicoloog onder meer klassiekers uit de negentiende eeuw, sciencefiction en zelfs jeugdliteratuur.
Sid Lukkassen mijmert bij de teloorgang van de beschaving en de opgang van een postindividualistisch hipsterdom. Een parabel.
Gerolf Annemans is een veellezer, al relativeert hij dat zelf. Een wandeling door zijn bibliotheek is een gesprek over literatuur en levenskunst, al is de politiek nooit ver weg.
Kappersjongens die de Wereldpolitiek bespreken. Rik Coolsaet begrijpt niet waar het hem geopolitiek om draait.