Confucius spreekt
Met dit boek willen de auteurs de hedendaagse relevantie van Confucius aantonen.
Voor de overlevering van de wijsheid van de klassieke denkers zijn kritici zoals de onlangs overleden filosoof Walter Jaeschke onontbeerlijk
50 jaar geleden op 4 juni stierf de Hongaarse marxistische filosoof Georg Lukács, briljant theoreticus, maar persona non grata in Hongarije.
Al in de jaren 50 werd in de VS luidop nagedacht over een literair-culturele canon. Er was toen grote nood aan…
Fritz Behrens was een van de intellectuele grondleggers van de DDR, maar ontpopte zich tot een scherp criticus van het socialisme daar.
Vandaag is de 150ste verjaardag van Lenin. In 1914 was hij, verrassend genoeg, niet bezig met de voorbereiding van de revolutie, maar met Hegel.
Lo van Driel neemt ons mee op een cultuurhistorische reis door Duitsland, naar plaatsen waar Duitse kunstenaars hun sporen nalieten.
250 jaar geleden werd Friedrich Hölderlin geboren. De ‘nationalistische’ dichter was veeleer een jacobijn die hoopte op een revolutie
Wat humanisme precies inhoudt, is moeilijk sluitend te definiëren. Een blik op het denken van één van Europa’s laatste grote humanisten
Zweig, Mann, Weber,… allemaal namen uit de Europese Bildungstraditie. Misschien is het interessant die traditie te herontdekken?
Wolfgang Harich, de ‘nationaalcommunist’, toonde aan dat je links kan zijn en de eigen natie kan liefhebben. Een portret.
Carl Schmitt was een katholiek-conservatieve staatsdenker. Zijn werk wordt vaak gelezen als een aanval op de democratie, maar zijn begrip ‘vijand’ is geen morele categorie. Hem gaat het over de mogelijkheid om met iemand een vreedzame collectieve eenheid te vormen.