7 januari. Net binnen: Elisabeth Schwarzhaupt geboren, eerste vrouwelijke Duitse minister
En verder: An Nelissen, Jasperina de Jong en de Gregoriaanse kalender…
En verder: An Nelissen, Jasperina de Jong en de Gregoriaanse kalender…
En verder: August Balthazar, Edith Piaf en de expansie van de islam…
En verder: Gust Janssens, de Steen van Rosetta en de vrouwelijke Casanova…
En verder: Hendrik de Man, Hubert Lampo en de Vierdaagse van Nijmegen…
En verder: De Nacht van de Vleermuis, Vrij België en Eise Eisinga…
En verder: Ina van Faassen, maarschalk Pétain en onze taalwetgeving voor de rechter…
En verder: Anne Murray, Edgard Delvo en een onverwachte straatnaam in Gent…
En verder: Antoni Gaudi, de balpen en de doodstraf…
En verder: Kim Phuc, majoor Alida en Robert Schumann…
En verder: Karel de Feyter, Conny Vandenbos en LEGO…
En verder: kolonel Louis Chaltin, Zita van Bourbon-Parma en het Eedverbond der Edelen…
En verder: Virginia Woolf, Gerard Knuvelder en Sharon Tate…
Vandaag: Roza de Guchtenaere, Hendrik de Man en de Dag van de Zwarte Kat…
Boeiende personen, opmerkelijk gebeurtenissen die ons collectief geheugen verrijken.
Jan Tinbergen was een pionier van de econometrie. Een lijvig boek geeft zijn indrukwekkende loopbaan en realisaties weer.
Een belangrijk deel van het Franse socialisme stapte in de collaboratie. Een lang doodgezwegen onderwerp, o.m. omwille van Mitterrand.
Collaboratie voerde de hoofdtoon van het oorlogsonderzoek in Vlaanderen. Tijd om het verzet onder de loep te nemen. Een gesprek met prof. Koen Aerts.
De socialist Hendrik De Man verviel in autoritaire en corporatistische ideeën. Jan-Willem Stutje wijdde een nieuwe biografie aan de man van het Plan.
De gruwelijke dood van een Belgische diplomaat precies 80 jaar geleden in Spanje beïnvloedde ook de buitenlandse politiek van België
Een postzegel voor Hendrik Brugmans, van het Europa College, doet Gaston Durnez mijmeren over die grote katholieke Europeaan.
Over het lot van bezet België bogen zich tijdens WO I heel wat Duitse professoren. De historicus Lamprecht wilde Vlaanderen in het ‘Reich’.
De strijd tegen die dwaze jaren 30-verwijzingen lijkt verloren. PS-icoon Philippe Moureaux maakt nog eens duidelijk dat in de aanloop naar 25 mei nog veel naar nazi-Duitsland zal worden gewezen. Dus, onder het motto ‘if you can’t beat them…’: hoe zat dat met de Duitse vakbonden?
De verjaardag van Ernst Thälmann op 16 april zal onopgemerkt voorbijgaan in Duitsland. Er bestaat geen DDR, geen Oost-Duitse socialistische staat meer die de 127ste verjaardag van de communistenleider zou kunnen herdenken. Dus herinnert Doorbraak aan de man, omdat geschiedenis belangrijk is.
Op 1 mei viert de socialistische beweging de Dag van de Arbeid. Wat is de afstand tot 11 juli? Het blad Meervoud en de Gravensteengroep staan voor een uitgesproken Vlaamsgezinde linkerzijde. Maar hoe zit het binnen het ‘officiële’ Vlaamse socialisme?