Een reis naar de wortels van het handelskapitalisme
Historicus Marcel van Brandwijk over de achtergronden van zijn historische roman-reeks, die hij afsluit met het derde boek, ‘Handel en wandel’.
Historicus Marcel van Brandwijk over de achtergronden van zijn historische roman-reeks, die hij afsluit met het derde boek, ‘Handel en wandel’.
Deel 1 van Luc Pauwels’ gesprek met Thorvald Ross: De zwerftocht als fysieke realiteit, maar vooral als metafoor voor het leven.
Vandaag ook: Pearl Harbor, Herman Todts en verzoening met de orthodoxen…
Een eigentijds commentaar op het werk van Arthur Schopenhauer in dialoogvorm, met krachtige oordelen over de huidige tijden van crisis.
De these van de zogenaamde opstand van de elites kan een verhelderend licht werpen op de economische oorlog met Rusland.
De adel dwong met harde hand het naleven van het gewoonterecht af. Maar daarnaast waren er ook plichten, zoals het bieden van bescherming.
En verder: Valentijnsdag, de Vlaamse Concentratie en de staat Israël…
En verder: Johan Huizinga, Edward Coremans en Hildegard Knef…
En verder: Caresse Crosby, Menno ter Braak en Kaap Hoorn…
Een Vlaamse windmolen werd hier afgebroken en in Picardië heropgebouwd. Over het belang van erfgoed en architectuur voor onze identiteit
De allernieuwste biografie over de oriëntalist, wetenschapper en hoogleraar Snouck Hurgronje is een keerpunt.
Van de Griekse Olympische Spelen via Duitse historici en filosofen naar Joan Baez en Ennio Morricone: de omzwervingen van de ‘agonie’
Het Belgische raderwerk stokt, Vlaanderen staat voor een momentum, maar aan onze culturele elite zal het niet liggen
Terry Jones (Monty Python) vergeleek de Engelse huurlegers van de 14de eeuw met het deels geprivatiseerde Amerikaanse leger in de Irakoorlog
Nadat Thilo Sarrazin in Duitsland de noodklok luidde, doet ook Frits Bosch dit voor Nederland. Welvaart staat onder druk van moralisme.
Alice Nahon was geen grote dichteres, maar stond symbool voor de godsvruchtige maagd. Haar leven deed meer denken aan dat van Amy Winehouse.
De vorige week overleden historicus H.W. von der Dunk vond dat het de mondialisering ontbrak aan een gedegen maatschappijgeschiedschrijving.
Na het Engels, het Frans en het Duits is er nu ook een pocketversie van de historische en literaire klepper van Johan Huizinga. Herfsttij der Middeleeuwen is een gidsbeurt doorheen de late middeleeuwen.
De politici ageren met ‘het zal onze tijd wel duren’, de volgende generatie zal het moeten ondergaan en staat ver van de macht.