Actualiteit, Europa

De transatlantische vrijhandelscatastrofe (2)

Een ongemakkelijke boodschap

Onderhandelaars over het TTIP, het toekomstig vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten, willen zoveel mogelijk handelsobstakels wegwerken om de grootste eengemaakte economische ruimte uit de geschiedenis uit de grond te stampen. De Europese commissie belooft economische voorspoed voor 500 miljoen EU-burgers. Een toen verscheen er plots een ongemakkelijke boodschap …

Buitenland

Servië Russische pion in Europa

Op 16 oktober 2014 was de Russische president al voor de tweede maal in drie jaar tijd in Servië. Nu kwam hij om de bevrijding van Belgrado in 1944 te herdenken. Hij werd feestelijk onthaald en de militaire parade was indrukwekkend.

Geen categorie

Neem Europa zijn open debat niet af

Europees Parlement moet toch het congres niet worden?

Minder macht voor de lidstaten, meer macht voor het Europees Parlement: dat is het heersend discours in het aanschijn van de Europese verkiezingen. Matthias Storme is het daar niet mee eens. ‘Meer Europa’ over precies die thema’s waarover grote onenigheid bestaat, dreigt tot een polarisering op zijn Amerikaans te leiden.’ Bepleitte hij in De Standaard.

Actualiteit, Communautair, Europa

Haiku Herman in Catalonië

Europees 'president' gaat uit de bocht

Indien Catalonië na een referendum zijn onafhankelijkheid uitroept, dan maakt het geen deel meer uit van de Europese unie, zegt Herman Van Rompuy. Catalanen, Schotten en misschien ook Vlamingen … ziehier de Haiku-Apocalyps. 

Actualiteit, Buitenland, Europa

Onbeantwoorde Euroliefde

EU zweert bij huidig statenmodel

‘Wanneer een deel van een lidstaat zich afscheidt, dan is de nieuwe staat geen lid van de EU.’ De uitspraak van eurocommissaris Almunia ging over Catalonië, maar zou net zo goed over Schotland of Vlaanderen kunnen gaan. Eurofiele nationalisten dreigen zichzelf belachelijk te maken, nu steeds duidelijker wordt dat de EU zweert bij wat ze al kent.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans