fbpx

Persoon: José Manuel Barroso

De transatlantische vrijhandelscatastrofe (2)

Onderhandelaars over het TTIP, het toekomstig vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten, willen zoveel mogelijk handelsobstakels wegwerken om de grootste eengemaakte economische ruimte uit de geschiedenis uit de grond te stampen. De Europese commissie belooft economische voorspoed voor 500 miljoen EU-burgers. Een toen verscheen er plots een ongemakkelijke boodschap …

Servië Russische pion in Europa

Op 16 oktober 2014 was de Russische president al voor de tweede maal in drie jaar tijd in Servië. Nu kwam hij om de bevrijding van Belgrado in 1944 te herdenken. Hij werd feestelijk onthaald en de militaire parade was indrukwekkend.

Neem Europa zijn open debat niet af

Minder macht voor de lidstaten, meer macht voor het Europees Parlement: dat is het heersend discours in het aanschijn van de Europese verkiezingen. Matthias Storme is het daar niet mee eens. ‘Meer Europa’ over precies die thema’s waarover grote onenigheid bestaat, dreigt tot een polarisering op zijn Amerikaans te leiden.’ Bepleitte hij in De Standaard.

Haiku Herman in Catalonië

Indien Catalonië na een referendum zijn onafhankelijkheid uitroept, dan maakt het geen deel meer uit van de Europese unie, zegt Herman Van Rompuy. Catalanen, Schotten en misschien ook Vlamingen … ziehier de Haiku-Apocalyps. 

Onbeantwoorde Euroliefde

‘Wanneer een deel van een lidstaat zich afscheidt, dan is de nieuwe staat geen lid van de EU.’ De uitspraak van eurocommissaris Almunia ging over Catalonië, maar zou net zo goed over Schotland of Vlaanderen kunnen gaan. Eurofiele nationalisten dreigen zichzelf belachelijk te maken, nu steeds duidelijker wordt dat de EU zweert bij wat ze al kent.

De politieke science fiction van Barosso

De Europese Commissie stelt begin volgend jaar haar ideeën over een EU-verdragswijziging voor. Het federale Europa, dat nu nog politiek onhaalbaar lijkt, zit er aan te komen, beweert voorzitter Barosso. Hoe ziet de toekomst van de EU er dan uit, volgens de Europese Commissie?

“We beleven de laatste dagen van Europa”

Een bezoek aan Brussel en Straatsburg ontnam de Duitse publicist Henryk M. Broder alle illusies over de Europese Unie. Hij ziet er de grootste poging in om de democratie uit te hollen, sedert de val van de Sovjet-Unie. Over deze standpunten zwijgt de klassieke Vlaamse pers grotendeels dus besteden we er met Doorbraak aandacht aan.