10 mei. Historische dag: Wilhelmus officieel volkslied van Nederland (en ook een beetje Vlaanderen)
En verder: Louis-Paul Boon, Winston Churchill en het einde van de Frans-Duitse oorlog…
En verder: Louis-Paul Boon, Winston Churchill en het einde van de Frans-Duitse oorlog…
Op 15 april overleed Willy Roggeman, schrijver, dichter, jazzmuzikant en schilder. Hij werd in alle intimiteit begraven. Een portret.
En verder: Julius Caesar, onafhankelijk Liberia en een Frans generaal als Belgisch minister…
Nee, sensitivity reading is geen vorm van onschuldige eindredactie met fact-checking.
En verder: Zarah Leander, Rodenbach en een scheve schaats van Marx…
Onze Goddeloze journalisten weigerden te werken op Paaszondag. Deze rubriek is vandaag wél op het appel.
Yasmina El Messaoudi vermengt in haar debuut ‘Straatkat’ het relaas van de dood van haar moeder met haar eigen moeilijke zoektocht naar identiteit, als kind met een gemengde afkomst.
Zekere ‘factchecker’ Rien Emmery komt als een Geroepene. Voor sommige media bezit deze man de bovennatuurlijke gave der Waarheid.
‘Het bordeel aan het einde van de straat’ is trefzeker verteld, met onder de oppervlakte een schat aan literaire verwijzingen en knipogen.
Zelfs een waardeloos stukje in een krant kan leiden tot een huppelend artikel.
De publicatie van Willy Roggemans ‘De gedichten 2003-2019’ is een dienst van formaat aan de Vlaamse poëzie.
Dekolonisering van het denken is wellicht belangrijk voor Afrika, maar in het Westen is het een speeltje van culturele bobo’s.
Waarom zou literatuurkritiek moeilijker doen dan: het boek is er en het is zinvol het te kopen? 7 boeken over literatuur en literatuurkritiek.
Zelden was politiek correcte scherpslijperij zo uitnodigend om er tegen in te gaan.
In februari zendt Canvas een dubbelportret uit van Johan Anthierens. Maar je had ook diens broer Karel. Zijn beschermheer.
Siegfried Bracke zag Conner Rousseau schrijven aan een toekomstverhaal met minder politieke personages en groepen dan we vandaag gewoon zijn
In zijn nieuwe historische roman ‘Wildevrouw’ verzoent wildeman Jeroen Olyslaegers Louis Paul Boon met Felix Timmermans dat horen en zien je vergaan.
Wat gebeurt er als ‘de mensen’ voor politieke extremen dreigen te kiezen? Hoe reageert dan de klasse die zichzelf de ‘elite’ noemt?
Robbe: rode linkse rakker, man van het volk, ‘rebel with a cause’, ‘enfant terrible’ met een hart van goud.
Elk boek van Paul de Wispelaere is een poging tot ontleding van herinnering en verlangen, als een mot aangetrokken door de vlam.
Uitgeverij Vrijdag brengt het lichtjes legendarische Knetterende Schedels van Roger Van de Velde weer in de boekhandel. Een goede zaak.
Welke romans moeten we in deze crisistijd lezen, juist omdat ze meer zijn dan een ordinair verhaal? Doorbraak vult het literaire gat op.
Crisis of niet, getallen blijven ons leven bepalen. Tijd dus om wiskunde te studeren dacht Siegfried Bracke. En het levert wijze lessen op.
In een tijd waar iedereen zich beledigd voelt, moet het scheldproza geherwaardeerd worden als goed voor de mentale gezondheid.
Marc Galle was een politicus met een ego van formaat. Socrates etc. dist graag menige anekdote op om dit te staven. Met dank aan Kaaiman.
Wim Van Rooy duikt naar aanleiding van Springora’s laatste boek in de relatie van het Franse intellectuele establishment met pedofilie (1).
N-VA wilde niet ‘scoren’ met het kindergeldverhaal. Het zijn haar vijanden die dagenlang kabaal maakten, tot vermaak van Vlaams Belang.
‘Als journalist probeerde hij het pas voorbije heden te begrijpen met een oog op de toekomst.’ Portret van Durnez, cursivist tot in de kist
Wanneer naties, of delen ervan, vastgoedproducten worden, zou een nieuwe wereld kunnen opengaan