fbpx

Persoon: Luc Pauwels

Siegfried Bracke

Schone schijn

Verhofstadt is terug, hij heet nu De Croo. Terug naar politieke akkoorden die dat niet zijn, maar de premier kan wel blijven zitten.

Luchtig ledig

Een jaar geleden was Conner Rousseau nog een frisse politieke verschijning. Fris verschijnt hij nog steeds en overal, maar waar is de politiek?

Een wereldgrondwet

Dit weekeinde werd Mark Grammens gevierd voor zijn lange loopbaan als dwarse Vlaamse journalist. Ditzelfde weekeinde schreef Peter De Roover zijn Vrij-spraak voor de laatste papieren Doorbraak. In de eerste Vrij-spraak, die verscheen in januari 1999, begon een ‘gedachtespielerei’ bij Mark Grammens.

Vande Lanotte: gone with the winst?

Van december 2007 tot mei 2010 was Johan Vande Lanotte (sp.a) voorzitter van Electrawinds. De onderneming van de ex-garagehouder en oprichter Luc Desender en huidig voorzitter, Jo Cornu, schopte het tot een van de best gesmeerde subsidiemachines van het land. Electrawinds verslikte zich evenwel in zijn expansiedrift en torst vandaag een schuldenlast van honderden miljoenen. Terwijl de aandelenkoers in vrije val verkeert, lijkt Electrawinds enkel nog te overleven bij gratie van het politieke lobbywerk van Vande Lanotte en de belastingbetaler.

De leugen regeert

Is ‘onderzoeksjournalistiek binnen het kwaliteitsvolle kader van de VRT’ een eufemisme voor journalistieke beknotting en politieke inmenging? ‘Gelden hier andere dan journalistieke belangen?’, zoals Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) zich afvroeg in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Doorbraak ging op zoek naar de antwoorden.