fbpx

Persoon: Michail Gorbatsjov

Yvan Vanden Berghe

Een nieuwe grondwet voor Rusland

Waarom wil Poetin absoluut de grondwet van Jeltsin van 1993 wijzigen? Hijzelf zegt dat hij Rusland wil democratiseren, en gaat daar ver in.

Duizend bommen en granaten

De opslag van Amerikaanse kernraketten in Kleine Brogel, door Amerikaanse militairen bewaakt en zonder parlementair fiat, druist in tegen elk principe van nationale soevereiniteit

Els Lepoutre

Gorbatsjov van de Kaap

De wereld nam gisteren afscheid van Nelson Mandela. Frederik Willem De Klerk (op de foto naast Gordbatsjov) zat op de eretribune maar valt doorgaans toch buiten het beeld. 

Moedertje Rusland springlevend

‘Stalingrad’, zo heet de Russische stad Wolgograd zes dagen per jaar weer, zes dagen die naar belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis verwijzen. In Rusland is geschiedenis geen vak dat de machthebbers onverschillig laat. Ideologie is nooit ver weg. 

De maat is vol

Pretenderen dat je het volk vertegenwoordigt en dan moeten meemaken dat datzelfde volk zich tegen jou keert: het overkwam de leiders van de Duitse Democratische Republiek (DDR)  precies zestig jaar geleden. De arbeidersopstand van ‘der 17. Juni’ bleef een levenslang trauma voor de marxisten-leninisten die ervan droomden de DDR tot een arbeidersparadijs om te vormen. De gebeurtenis wordt ook in het Europees Parlement herdacht met een tentoonstelling.  

Van Auschwitz naar de euro en terug

Het gewicht van hun bloedige verleden dwong de Duitsers sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog om zich als ‘goede Europeanen’ te gedragen. In de jaren negentig gaven ze zelfs hun geliefde Duitse mark op, om de Europese ‘vrienden’ uit Parijs tevreden te houden. De ironie van de geschiedenis wil echter dat de Duitsers vandaag door de eurocrisis meer en meer herinnerd worden aan dat nazi-verleden.