3 december. Historische dag: einde van de (eerste?) Koude Oorlog
En verder: Hier Dinaso!, Ellen Blazer en het Beleg van Haarlem…
En verder: Hier Dinaso!, Ellen Blazer en het Beleg van Haarlem…
In zijn nieuwste boek Persoonlijkheid en macht onderzoekt de bekende Britse historicus en Hitler-biograaf Ian Kershaw hoe twaalf Europese staats- en regeringsleiders met verschillende achtergronden en uit verschillende politieke systemen macht konden verwerven en uitoefenen, en in hoeverre die macht Europa in de voorbije eeuw heeft getekend en veranderd.
Leiders
De personen in dit heldere en boeiend geschreven boek staan bekend …
Figes schreef met ‘Het verhaal van Rusland’ een briljant en heel kritisch boek over Rusland en alle mythes errond.
En verder: Raisa Gorbatsjova, Johan Sibelius en de omgekeerde amnestie…
Zonder Michail Gorbatsjov zou de Duitse eenmaking niet gelukt zijn. De gevolgen voor de veiligheidsarchitectuur van Europa waren enorm.
En verder: de moordende Bartholomeusnacht, Johan Fabricius en de eerste IJzertoren…
En verder: Hendrik Elias, het Peerd van Ome Loeks en Groen van Prinsterer…
En verder: Jan Seghers, Frederik Willem de Klerk en Coco Chanel…
En verder: Boris Jeltsin, Hendrik Elias en de kop van Jut…
En verder: Dominique Venner, Albrecht Dürer en het Fronttoneel…
Bespreking van de herziene druk van ‘De wraak van Poetin’. Een boek met grondige analyses waarmee we de oorlog eerder hadden kunnen zien aankomen.
Terugkijkend op Madeleine Albrights acties krijgen we goed inzicht in de destabiliserende effecten van Amerikaanse machtspolitiek in Europa.
Na de inval in Oekraïne verloor Rusland veel sympathie. Economisch is het land een reus op lemen voeten en dreigt het zijn hand te overspelen.
En verder: Rebecca West, Zarah Leander en Albert Leo Schlageter…
En verder: Nora Steyaert, Philip van Isacker en Douwe Egberts…
De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde. Behalve nu, misschien, in het oplaaiende koude oorlog conflict rond Oekraïne.
Verder ook: Mistinguett, Louis Kiebooms en Raisa Gorbatsjova…
Na de oorlog waren er pogingen te over om de Sovjet-Unie te ontvluchten. Zwemkampioen Pyotr Patrushev was een van de weinige gelukkigen.
Verder ook: Andrej Sacharov, Ferdinand Vercnocke en de apologie van Willem van Oranje…
Een jonge man werd 70 jaar geleden in Moskou vermoord. Zijn misdaad? Hij had zich als liberaal en pacifist gemanifesteerd in ‘zijn’ DDR.
Jan Tinbergen was een pionier van de econometrie. Een lijvig boek geeft zijn indrukwekkende loopbaan en realisaties weer.
N-VA wil het cordon niet doorbreken, maar wel het politieke landschap herkavelen. Is het geen tijd de Vlaams-nationale rangen te sluiten?
Polen en de drie Baltische staten vrezen – onterecht- dat ze door Rusland zullen worden aangevallen.
Poetin wil het Sovjetrijk niet meer herstellen. Hij beseft dat Rusland een regionale macht is geworden en schijnt daar vrede mee te hebben.
Ruslandkenner en historicus Mark Galeotti neemt u bij de hand mee in een zeer leesbare samenvatting van de Russische geschiedenis.
Zijn de Belgen collectief verantwoordelijk voor misdaden van Leopold II en de Belgische kolonisering? Dat is neokoloniaal paternalisme.
Ruslands politiek zwalpte lange tijd tussen conservatieve autocratie en westerse liberale hervormingen. Toen grepen de tsaren in; nu Poetin.
Oud secretaris-generaal van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov geeft zijn visie op de huidige wereldpolitiek.