Volg de dichter!
‘Blijven is nergens’ en ‘The Catch’, twee boeken die zich perfect lenen voor literair tourisme in de voetsporen van Rilke en Hughes.
‘Blijven is nergens’ en ‘The Catch’, twee boeken die zich perfect lenen voor literair tourisme in de voetsporen van Rilke en Hughes.
Een recensie van drie opmerkelijke films uit de Duitse, Italiaanse en Britse cinema, over een groot gemis.
Zeven Belgische kunstenaars tonen in het Emile Verhaerenmuseum de boom zoals hij leeft in hun verbeelding: ‘Boomdromen’.
Paul Claes is vertaler, essayist, literatuurwetenschapper, prozaïst en dichter. Een bespreking van diens indrukwekkende oeuvre en werkwijzen.
Op 14 december 1916 stierf Norbert von Hellingrath. Deze jonge filoloog herontdekte Hölderlin kort voor de Eerste Wereldoorlog.
De publicatie van Willy Roggemans ‘De gedichten 2003-2019’ is een dienst van formaat aan de Vlaamse poëzie.
Tot 26 september loopt in het Maastrichtse Museum Bonnefanten ‘Engelenkeel’, een tentoonstelling met nieuw werk van Berlinde De Bruyckere.
Herman de Coninck wist heel goed hoe troost zich verhoudt tot pessimisme. Ook de troost van de literatuur las hij als geen ander.
In Tlieverdje bundelde liedjesschrijver Lieven Tavernier 26 prozaverhalen, vol van de spirit van zijn ‘Fanfare van honger en dorst’: ironisch verwoorde melancholie.
Sadowski begon als vertaler in de Sovjet-Unie, werkte later als propagandist voor de Duitsers, en werd tot slot hoogleraar wiskunde in de VS.
Filmkritiek staat in toenemende mate onder druk. Nochtans is ze noodzakelijk voor het overleven van film. Zeker in Vlaanderen.
Lo van Driel neemt ons mee op een cultuurhistorische reis door Duitsland, naar plaatsen waar Duitse kunstenaars hun sporen nalieten.
Trump wil dat nieuwe federale gebouwen gebouwd worden volgens het neoclassicisme dat ‘de idealen van de founding fathers het best belichaamt’.
In 2004 interviewde Jean-Pierre Rondas één van de grootste cultuurcritici van de 20e eeuw, de onlangs overleden George Steiner.
Goede boeken sleuren je een wereld in. En Jürgen Pieters doet net dat in zijn ‘De asse waait de tuin weer binnen: de boeken van Suse Esberg’.
In een expo in het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands worden de diverse linken tussen de schrijver, Sint-Amands en de streek van Klein-Brabant toegelicht.
Schrijver Felix Timmermans: zijn leven is nauw verweven met de tragediën van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Het Timmermans Genootschap brengt deze maand haar allerlaatste jaarboek uit.
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
Stefan Zweig beschreef het Europa waarin hij leefde. Een Europa dat zichzelf verwoestte door oorlog en wederzijdse haat. Rainbow Pockets gaf de autobiografie van Zweig recent opnieuw uit in pocketversie.