fbpx

Persoon: Steven Samyn

De Cordonblues

Hét moet het grote politieke nieuws van dit weekend zijn maar staat pas op bladzijde 9 van De Morgen en kreeg verder amper weerklank. Nochtans schreeuwen grote letters boven een gesprek met Paul Magnette: ‘Met N-VA praten na de verkiezingen? Neen.’ De grootste partij van Franstalig België legt een cordon rond de grootste partij van België? ’t Blijkt echter weer zo’n geval van ‘titelfraude’. 

Wie trapt er in ‘de (terug)val’ van de N-VA?

Afgelopen weekend (24 maart) werden alle mediatieke registers opengetrokken bij de ‘opmerkelijke’ resultaten van de nieuwste Ipsos-peiling, uitgevoerd in opdracht van RTL, Le Soir, VTM en De Morgen. Ipsos leverde niet alleen een ‘geslaagd’ rapportcijfer af voor de regering Di Rupo, maar noteerde behalve het herstellend vertrouwen van de Vlamingen in het federale koninkrijk België, ook nog de (terug)val van de N-VA.

Ondertussen werd Maggie De Block (Open VLD) gekroond tot de populairste politica van Vlaanderen. Daarmee zit ze haar mannelijke concurrenten Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) koortsachtig op de hielen. Zoveel ijlkoorts vraagt om een kritische blik op de betekenis van de resultaten en de wijze waarop de media de voorbije dagen met het nieuwe cijfermateriaal omsprongen.