29 januari. Historische dag: VTB opgericht, grootste Vlaamse organisatie ooit
En verder: Lennaert Nijgh, Aloïs Gerlo en borstkanker…
En verder: Lennaert Nijgh, Aloïs Gerlo en borstkanker…
En verder: Mussolini, Erasmus en een Slovaakse historicus…
En verder: Frederik C. Gerretson, Rudolf Agricola en de uitvinding van prikkeldraad…
En verder: Aloïs Gerlo, Leo Delfos en Inspecteur Maigret…
En verder: Oranjemarsen, Christine McVie en de Dag van het Vlaamse Lied…
En verder: Django Reinhardt, Bobbejaan Schoepen en de Oscars…
Erasmus spotte al in zijn tijd met kerkleiders en theologen. Vandaag herkennen we de zotheid van de grote patriarch van Moskou.
En verder: Bobby Sands, Paula Semer en het Twaalfjarig Bestand
Had Jezus broers? En is hij eigenlijk wel in Betlehem geboren? Wetesnchappelijk onderzoek naar bijbelteksten levert opmerkelijke inzichten op.
Michael Pye schreef een dynamisch boek over Antwerpen. Maar het verhaal is zo’n achtbaan aan verhalen dat je er soms van duizelt.
In een reeks zomerartikels ontdekken we de charme van Frans-Vlaanderen, vandaag langs de grens van het oude graafschap Vlaanderen
Meer aandacht voor een slechte grap in ‘De Ideale Wereld’ dan voor de sluipmoord op ’t Scheldt. En geen oog voor deze vragen:
Jammer dat Kaaiman verdwijnt, maar misschien was de spreidstand tussen scherpe satire en mainstream medium onhoudbaar.
850 jaar terug vond er een bijzonder bloederige moord plaats in de kathedraal van Canterbury. Harry De Paepe gaat op virtuele pelgrimstocht.
Het valt vandaag nogal tegen met de veelgeroemde wetenschap. Verder dan symptoombestrijding en afstand inlassen geraakt ze niet tegen corona.
De universiteit van Antwerpen nodigde een van Salman Rushdie’s intellectuele tegenstanders uit voor een avond over multiculturele dialoog. Het bleek echter een avond zonder echte dialoog, maar wel met relativering van de doodsbedreigingen voor de auteur van de ‘Duivelsverzen’
Het euthanasieproces over de al dan niet wettelijke levensbeëindiging van Tine Nys is een juridische show tussen de tempel en de kerk.
Het activisme van Extinction Rebellion en de nieuwe klimaatbusiness lopen op een vreemde manier gelijk. Het zal de aarde worst wezen.
De canon moet Vlaamse identiteit en inburgering bevorderen, maar hij mag hopelijk ook leuk zijn.
Twee kemphanen op het dak van een auto: de iconische foto toont hoe studentenleider Rudi Dutschke en socioloog Ralf Dahrendorf op 30 januari 1968 in Freiburg met elkaar aan het discuteren zijn in open lucht, terwijl tweeduizend studenten hen toehoren. Twee charismatische Duitsers: de ene het boegbeeld van de revolterende studenten, de andere een academisch wonderkind en rijzende ster van …
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
Bart Brinckman komt er rond voor uit dat in zijn krant opinie en berichtgeving door elkaar loopt. Maar dat komt door het internet, beweert hij.
Doorbraak dook in de boekenkast van schrijver Chris Ceustermans.