fbpx

Persoon: Wouter Duyck

Plus est en vous!

De sprekers op het onderwijscolloquium van ProFlandria en Doorbraak waren duidelijk: we hebben nood een ambitieus onderwijs.

Mike Verhaeghe

Laat ons gewoon buitengewoon zijn

Het M-decreet bereikt het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. Inclusief onderwijs is een kaakslag voor leerlingen die een buitengewoon onderwijstraject nodig hebben, stelt leraar Mike Verhaeghe.

Onderwijs: vanaf overmorgen moet het beter

Onderwijs is hot. En met de verkiezingen voor de deur lijkt het wel of politici onderwijs terug ontdekt hebben.
Voorbije weken stelden zowat alle partijen hun verkiezingsprogramma’s voor, en lichtten ze hun plannen toe voor onderwijs. Hekkensluiter N-VA deed dat afgelopen zaterdag in een volgelopen aula in Brugge. Dat de Vlaams-nationale partij onderwijs als vijfde en laatste speerpunt koos om een …

Nederlands op school

‘Laat kinderen hun taal spreken op school’ kopt De Standaard (10 april). Blijkt dat de stad Gent er voorstander van is, om anderstalige kinderen hun moedertaal te laten spreken op school. ‘Repressief beleid’ is uit den boze natuurlijk en natuurlijk hét argument: ‘wetenschappelijk onderzoek toont aan dat …’

Schooltaal bijvoorbeeld

Augustus is de geschikte maand om opmerkelijke artikels uit ons recente archief nog eens onder de aandacht te brengen. Iets over schooltaal bijvoorbeeld.

‘Onderwijshervorming stelt watervalsysteem met twee jaar uit’

Zeg nooit zomaar ‘hervorming’ tegen een hervorming. Dat blijkt uit de op handen zijnde onderwijshervorming in Vlaanderen. ‘Als je onderwijsminister Pascal Smet in de pers mag geloven, wordt het voorliggende plan gerealiseerd. En wie de mening van N-VA-voorzitter Bart De Wever onder de loep neemt, hoort hem zeggen dat alles bij het oude blijft’, stelt professor Cognitieve Psychologie Wouter Duyck vast.

Eindelijk onderwijsdebat?

De hervorming van het katholieke onderwijs zorgde een week lang voor debat. Blijft het daarbij of gaat Vlaanderen vanaf nu echt ruim van gedachten wisselen over onze enige grondstof: de hersenen?