6 augustus. Net binnen: Friedrich List geboren, verzoent vrije markteconomie met nationalisme
En verder: de ontdekker van penicilline, Justinus van der Brugghen en de koningin van Madagascar…
En verder: de ontdekker van penicilline, Justinus van der Brugghen en de koningin van Madagascar…
De Nationale Bank van België koerst naar een diepe put van negen miljard euro. Wie had het tijdig in de smiezen?
Elisabeth is het symbool van een verkalkte staatsvorm in een land dat er economisch en sociaal belabberd aan toe is. Zeg dat dan ook gewoon.
De gasprijzen vliegen door het dak, en we krijgen de indruk dat de ‘sky the limit’ is. Maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.
De economen en de economische denktanks zijn geen verlengde van de machthebbers zoals de progressieven geloven. Niet in de VS, niet hier.
De biografie ‘Bernard Mandeville: Een ondeugende denker?’ over de Vlaamse Nederlander die Adam Smith, David Hume en Charles Darwin inspireerde.
Onze economische modellen zijn voorbijgestreefd en botsen met de natuurkundige realiteit. Maar we zijn eraan verslaafd, aldus Erik De Bruyn.
De EPO’ers verdedigen het onland België als onomstotelijk huis van de Vlaamse en Waalse proletariërs. Het is hun beider bloedland.
Francis Fukuyama voorspelde dat het liberalisme wereldwijd leer en praktijk zou worden. In een nieuw werk biecht hij over zijn dwaling.
De economische wetenschap is een hand rijker. De Mystieke Hand van Van Overtveldt staat naast De Onzichtbare Hand en De Zichtbare Hand.
Bij het begin van het nieuwe jaar bepleit het blad ‘Streven’, als bijlage bij Trends, een economie van ‘matigheid’.
In zijn nieuwste boek denkt de Britse journalist en columnist Tim Stanley na over traditie en ziet hij hoe die onder vuur ligt in het Westen.
Duurzaamheid evolueerde van een marginaal thema tot een hot topic. Je komt het overal tegen. Een bedrijf dat niet meedoet gaat ten onder.
Door aanwezigheid van een ruime moslimgroep verhuisde het debat over de verlichting van de academische wereld naar de politieke actualiteit.
Een hele week valse verontwaardiging over ‘slikken’ en ‘kapotmaken’, maar deze vragen worden vergeten:
De Hume Building werd onlangs ontdoopt vanwege het racisme van filosoof David Hume. Nochtans staat Humes racisme haaks op zijn eigen ideeën.
De Verenigde Staten blijven worstelen met de interraciale verhoudingen tussen blanke meerderheid en zwarte minderheid. Hoe komt dat toch?
In zijn nieuwe boek neemt Stiglitz het kapitalisme op de korrel. Niet het kapitalisme, maar de democratie is ziek, stelt Luc Nijs.
In deel 2 van zijn stuk over economisch liberalisme gaat Frank Boll dieper in op de fundamentele kenmerken van succesvolle systemen.
Waarom wordt het kapitalisme zo gehaat? Frank Boll gaat op zoek naar een antwoord. In deel een: de historische wortels van de vrije markt.
We zien dolgraag kinderen. Maar vervolgens hijsen we hen in een religieus harnas, mogen ze zelfs niet meer buiten spelen, en al zeker niet betogen.
Roger Scruton kijkt met argwaan naar Donald Trump. Hij noemt de Amerikaanse president ‘een product van de culturele achteruitgang’.
De jongste twee eeuwen steeg het wereldinkomen spectaculair. Een stijging met een factor 119. Met een wereldbevolking van één miljard in 1800 tot voorbij zeven miljard vandaag, zorgde dit voor een toename van het wereldinkomen per hoofd met een factor 17. In het Westen steeg het per capita inkomen in de tweede helft van de 20ste eeuw met een factor …
Donald Trump vormt een uitdaging voor de Amerikaanse politiek. Ook voor Amerikaanse conservatieven. Enkelen van hen creëerden een nieuw tijdschrift dat het Amerikaanse conservatisme wil herdefiniëren.
In De Morgen liet Karel De Gucht optekenen: ‘Alles wat er de afgelopen honderd jaar is misgegaan in Europa, is het gevolg van nationalisme. Dat heeft ons in het verderf gestort. Tot mijn laatste snik zal ik blijven vechten tegen dit gevaarlijk fenomeen.’ Volgens Harry De Paepe kent De Gucht zijn geschiedenis niet want zijn nationalisme en liberalisme twee loten van dezelfde stam.
Ivan Van de Cloot groeide uit tot een opvallende deelnemer aan het publieke debat. Dat kent zijn grenzen, zoals hij zelf mocht en mag ervaren. Toch wil hij vrijuit blijven spreken. Het andere deel van het vraaggesprek verscheen in onze ‘papieren Doorbraak’.