fbpx

Persoon: Albert II

21 juillet: une fête royale

Zonder de Franse Julirevolutie geen Belgische monarchie in 1831. Het is dan ook geen toeval dat beiden grondwettelijk op elkaar lijken. Al blijkt die grondwet voor de Belgische monarchie soms maar een vodje papier.

Thierry Debels

De koppige koning

Niet alles kwam aan bod op de vtm-uitzending gisterenavond. Albert II werd niét bevraagd over zijn ethische standpunten. Nochtans wogen die wel vaker door tijdens zijn koningschap. Zoals bij Boudewijn. Maar die was nog koppiger.

Abdiceren is hot …

Het is misschien vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk, maar bij Doorbraak doet men ook aan ‘royalty watching’. Onze huismonarchist is er zelfs een krak in.

The Flemish will understand

De KBVB schept allerminst een precedent met ‘de Vlamingen verstaan dat Engels wel’. In de nineties was er nog eentje straffer. Let the beast go!

Bal du Roi Mort

Op 1 maart kan u een nacht Braziliaans dansen en schransen op het traditionele en 116 jaar oude Bal du Rat Mort in het Kursaal van Oostende. Op 26 mei begint een Bal du Roi Mort voor koning Philippe.

Albert II bijvoorbeeld

Augustus is de geschikte maand om opmerkelijke artikels uit ons recente archief nog eens onder de aandacht te brengen. Iets over Albert II bijvoorbeeld.

Von Clausewitz als bondscoach van de Rode Duivels

Voetbal is oorlog en de Rode Duivels zijn ‘l’arme anti-N-VA’. Bij elke bal die de Duivels tegenwoordig trappen, klinken steeds meer stemmen die de succesvolle kwalificatiecampagne van het Belgische elftal tegenover het succes van de Vlaams-Nationalistische N-VA plaatsen.  Is voetbal de verderzetting van politiek met andere middelen of heeft Bart De Wever niets te vrezen van Vincent Kompany? 

Tiger balm democracy

Er wordt veel gesproken over de protocollaire monarchie. De meeste Vlaamse partijen zijn voor, dat zeggen ze toch. Maar ze zeggen zoveel, niet waar? Over de protocollaire monarchie à la belge … een protocollaire monarchie waar de koning politieke macht heeft. Wie heeft dat toch ooit bedacht? Zoiets bestaat alleen in België. Daar het geen zin heeft om te wenen, kunnen we maar beter eens lachen … want 21 juli is ook van ons!

Philippe, Filip, Filips, Flupke … de koninklijke handtekening

Er werd de laatste dagen veel mist de mediawereld ingestuurd over de handtekening van de koning. Hoe zit het eigenlijk met die koninklijke handtekening? Wat is de juiste naam van onze vorst? Kan hij kiezen voor een artiestennaam? Gebeurt de ondertekening nog met een ganzenveer? Kan het ook electronisch of is dit echt te modern?

Stop de hypocrisie over de monarchie

Mohamed Talhaoui staat verstomd als hij vaststelt hoe groot de kloof is tussen de afwijzende reacties van de brede publieke opinie bij de troonsafstand van Albert II en de kritiekloze houding van de politieke klasse. Hij heeft de indruk dat er monden worden gesnoerd.