De miljarden van Vivaldi
Wist u dat de federale regering 27 miljard euro meer uitgeeft dan op haar rekening staat? Een overzicht van de ontwerpbegroting voor 2023.
Wist u dat de federale regering 27 miljard euro meer uitgeeft dan op haar rekening staat? Een overzicht van de ontwerpbegroting voor 2023.
Koningshuis verdient royaal aan de indexering van de dotaties. Dat zint het Vlaams Belang niet.
En verder: Lili Marleen, Ingrid Bergman en de Opiumoorlog…
Een indexering van de koninklijke dotatie kan de verkoop met verlies van het koninklijk jacht Alpa IV niet verhinderen.
De B61 bommen op Kleine Brogel zijn strategisch onzin geworden, tijd om te de-escaleren, vindt Matthias van Herel in deze Vrije Tribune.
In zijn laatste boek toont Mark Van den Wijngaert goed aan hoe de koning toch nog altijd invloed blijft uitoefenen in de politiek van dit land.
De liberalen hangen hun erfenis met de week overtuigender aan de wilgen: vrijheid van meningsuiting, slanke overheid? Zeg dat maar gedag.
België 2.0., het kernproject van Vivaldi, staat symbool voor de ontkenning en het wishful thinking eigen aan deze coalitie van verliezers.
Informateurs Dewael en Laruelle kondigden aan zich in ‘mutisme’ te zullen hullen, een recept dat ook in het verleden weinig opleverde.
Het koesteren en verkondigen van buitenissige denkbeelden is een elementair recht in een cultuur van de vrije meningsuiting.
Collaboratie voerde de hoofdtoon van het oorlogsonderzoek in Vlaanderen. Tijd om het verzet onder de loep te nemen. Een gesprek met prof. Koen Aerts.
Charles Michel mag dan het communautaire in de koelkast willen stoppen, bij elk dossier duikt het weer op en verlamt het de politieke besluitvorming.
Alle politieke partijen zijn deze week in hetzelfde bedje ziek, iedereen heeft een plan, niemand de factuur. Een kijk op de afgelopen week in Wetstraat & omgeving.
Delphine Boël, het ontsnapte stukje DNA van de koninklijke Familie, dat stilltetjes fluistert: ‘vive la république’.
25 jaar overleden: Boudewijn van België. Een minzaam, bescheiden en goedmenend vorst? Of een rancuneus man met minachting voor de grondwet?
Barbara Pas wenst de regering Michel-De Wever een fijne nationale feestdag toe op 21 juli en maakt bedenkingen bij de monarchie in België.
Zonder de Franse Julirevolutie geen Belgische monarchie in 1831. Het is dan ook geen toeval dat beiden grondwettelijk op elkaar lijken. Al blijkt die grondwet voor de Belgische monarchie soms maar een vodje papier.
Delphines echte identiteit is van Saksen-Coburg Gotha en die identiteit is haar gestolen.
Ze is symbool van een staat-in-ontbinding, maar ook zelf een beeldenstormster …
Niet alles kwam aan bod op de vtm-uitzending gisterenavond. Albert II werd niét bevraagd over zijn ethische standpunten. Nochtans wogen die wel vaker door tijdens zijn koningschap. Zoals bij Boudewijn. Maar die was nog koppiger.
Het is misschien vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk, maar bij Doorbraak doet men ook aan ‘royalty watching’. Onze huismonarchist is er zelfs een krak in.
De KBVB schept allerminst een precedent met ‘de Vlamingen verstaan dat Engels wel’. In de nineties was er nog eentje straffer. Let the beast go!
Op 1 maart kan u een nacht Braziliaans dansen en schransen op het traditionele en 116 jaar oude Bal du Rat Mort in het Kursaal van Oostende. Op 26 mei begint een Bal du Roi Mort voor koning Philippe.
De Wever kreeg gisteren half intellectueel Vlaanderen over zich heen. Spijtig voor die intellectuelen dat ze intellectueel gesproken totaal fout zitten.
Op 1 september 2013 is het 50 jaar geleden dat Voeren van de provincie Luik naar de provincie Limburg overging. Doorbraak had een uitgebreid vraaggesprek met Huub Broers, burgemeester van wat wellicht het mooiste dorp van Vlaanderen is. Vandaag deel 1.
Augustus is de geschikte maand om opmerkelijke artikels uit ons recente archief nog eens onder de aandacht te brengen. Iets over Albert II bijvoorbeeld.
Voetbal is oorlog en de Rode Duivels zijn ‘l’arme anti-N-VA’. Bij elke bal die de Duivels tegenwoordig trappen, klinken steeds meer stemmen die de succesvolle kwalificatiecampagne van het Belgische elftal tegenover het succes van de Vlaams-Nationalistische N-VA plaatsen. Is voetbal de verderzetting van politiek met andere middelen of heeft Bart De Wever niets te vrezen van Vincent Kompany?
Jean-Pierre Rondas reageerde indertijd op de emotionele toespraak van Albert II op 20 juli 2011. We nemen die tekst hier nog eens over naar aanleiding van het abdicatie van de koning, op deze dag van ‘stoet, processie en theatrale show’.
‘Laten we eerlijk zijn, deze toespraak is extreem politiek’. Dat schrijft Béatrice Delvaux in haar commentaar op de koninklijke 21 julispeech.