Luc Van der Kelen: ‘In 2024 dreigt voor de traditionele partijen de ramp.’
Voor de traditionele partijen dreigt in 2024 de ramp, maar of Vlaanderen daar beter van wordt, hangt van Vlaams Belang en N-VA af.
Voor de traditionele partijen dreigt in 2024 de ramp, maar of Vlaanderen daar beter van wordt, hangt van Vlaams Belang en N-VA af.
Bpost, mediagroepen en de politiek voeren een ‘infocalyps’ uit, een samenspel van desinformatie en de desintegratie van de mainstreammedia.
Frankrijk telt 230 Jacques Brelstraten, Franstalig België 50, Vlaanderen… nul. Over de plaats van Franstalige Vlamingen in het straatbeeld
Waar is de uitgang van het labyrint van de federale regeringsvorming, herunitariseren of splitsen? Of toch nog iets anders?
Vandaag even klikken op de krantensites, en al direct een kop van Het Laatste Nieuws die me aanspreekt. ‘Hoe gevaarlijk zijn wespen eigenlijk? Wat moet je doen direct na een wespensteek? En hoe voorkom je dat je wordt gestoken?’ Belangrijke vragen, want aan een wespensteek op de foute plek kan je echt wel doodgaan. Helaas verschijnt er bij klikken …
Christian Laporte heeft geen hoge pet (meer) op van de huidige generatie politici en journalisten. Gelukkig is er nog de koning, om op verantwoordelijkheden te wijzen…
Als het op sociale zekerheid aankomt trekken Vlamingen aan één zeel. Voor de verkiezingen bereidt Wallonië zich dus best goed voor.
Het standpunt van Luc Van der Kelen bevalt onze Waalse stem Jules Gheude wel, maar wat denkt men ervan bij B-Plus?
Niet alles is zwart of wit. Men moet breken met het politiek manicheïsme dat uitgaat van de mening dat men als enige de absolute waarheid in pacht heeft.
In een opmerkelijke ‘Brief aan de leden van het Rassemblement Wallon’ van 1971, heeft François Perin nadrukkelijk gewezen op de drievoudige traditie die onze beschaving vorm heeft gegeven. Christendom, liberalisme en socialisme hebben …
voor dit soort precisie is er geen tijd bij andere redacties
B-PLUS pleit voor een beter Brussel… niet voor de Brusselaars, wel om België samen te houden,
In de veronderstelling dat de N-VA in de Vlaamse regering het voortouw neemt, stelt zich de vraag ‘wie’ die zal leiden. Zowel Liesbeth Homans als Geert Bourgeois worden genoemd voor de post van Vlaams minister-president. Wie legt de beste kaarten voor?
CD&V en Open VLD gaan niet akkoord met de keuze waarvoor Bart De Wever de kiezer zet: het PS-model of het N-VA-model. Peter De Roover reageert: ‘Als CD&V, Open VLD en SP.A achter hun regering staan, dan vertegenwoordigen zij in Vlaanderen het Di Rupo I-model.’
Kort voordat nu ook dit blad afscheid neemt van de drukpers en oplost in het uitdijende digitale universum, stuurde Yves Desmet via Twitter nog snel een ‘losse observatie’ de wereld in: ‘Mocht dé Vlaamse journalistiek het niveau halen van dé Vlaamse mediakritiek, dan zaten we pas écht in de problemen.’ En dat precies één jaar nadat de ’toekomstige oud-hoofdredacteur’ in …
Het nieuws dat veel kinderen met lege boterhammendozen naar school gaan, lokte veel reacties uit. Luc Van der Kelen liet daarbij een aanvullend geluid horen bij dat van de toenemende armoede.
Er is geen politiek draagvlak voor een grote hervorming van het onderwijs. Na de verkiezingen mag de volgende regering de knopen doorhakken. Dit keer graag na een breed debat, met alle belanghebbenden. Peter De Roover in De Tijd, 6 juni 2013
Het onmogelijke werd gerealiseerd door de Vlaamse regering. Die kon dinsdagavond een akkoord afsluiten over de onderwijshervorming, waarover tussen de coalitiepartijen een onoverbrugbare kloof gaapte. Hoe zoiets kan? Door te beslissen om niet te beslissen.
Eind juni stopt Luc Van der Kelen officieel als politiek commentaarschrijver en opiniemaker bij Het Laatste Nieuws. Maar één dag later zal de commentaarschrijver voor dezelfde krant al terug de pen oppakken om vanop afstand de politiek en de wereld te beschouwen, ‘maar dan niet langer gehinderd door de waan van de dag’.
Begin dit jaar moest ze zich het badinerende toontje van Marc Reynebeau laten welgevallen, die haar in De Standaard Weekblad afschilderde als ‘deze gepensioneerde (…) die vergeten is hoe die precies werkt, de wetenschap’. Aanleiding was een analyse – volgens Reynebeau, ‘een prul’ – die de (on)journalistieke procédés van het RTBf-programma Mise au Point tijdens de aanslepende politieke crisis van 2010 en 2011 scherp stelde (zie ook: ‘Vlaanderen scherp gesteld’ in Doorbraak van februari) en daarbij op een aantal onwelgevallige vaststellingen stootte.
Plots, als een zomeronweer, is daar het amnestiedebat. Zo gaat dat met spoken uit het verleden. In de Senaat werd, een beetje ‘en stoemelings’, een regelmatig weerkerende wetsontwerp van Bart Laeremans (Vlaams Belang) in overweging genomen. En plots bleek de kloof in deze dubbeldemocratie weer heel diep.