Het echte verhaal van Vlaanderen en het stemrecht
Waarom werd koning Albert I in het Verhaal van Vlaanderen als een held afgeschilderd en werden de Vlaamse slachtoffers van WOI geminimaliseerd?
Waarom werd koning Albert I in het Verhaal van Vlaanderen als een held afgeschilderd en werden de Vlaamse slachtoffers van WOI geminimaliseerd?
Montefiore schreef een kleurrijke geschiedenis van de wereld vol hofintriges, persoonlijke triomfen, seksuele kunstjes en folteringen.
En verder: René Magritte, Macbeth en Joris van Severen…
Op basis van enkele regels in de novelle ‘De zwarte kost’ wordt Cyriel Buysse in de markt gezet als ‘antikoloniaal’. De realiteit was anders.
Boeiende gebeurtenissen en markante personen die ons collectief geheugen verrijken.
In zijn laatste boek toont Mark Van den Wijngaert goed aan hoe de koning toch nog altijd invloed blijft uitoefenen in de politiek van dit land.
De drie antidemocratische erfzonden: de stichting van België in 1830, de staatsgreep van Loppem in 1918 en de koningskwestie in 1950.
Het belang van de dichtbundel ‘Bezette stad’ als reportage kan niet genoeg benadrukt worden. Een toelichting.
Een rechtsstaat is méér dan een justitiële bureaucratie. Corona heeft de laatste bodem burgerlijk vertrouwen weggeveegd.
Delphine Boël wil de naam van haar wettelijke vader dragen, maar hoe luidt die? In België is zelfs de naamgeving van de leden van de koninklijke familie niet simpel.
In Vlaanderen staat dekolonisering op de politieke agenda. Aan de andere kant van de taalgrens heerst toch vooral stilte. En dat is bizar.
Het einde van Wereldoorlog II luidde in Italië tevens het einde in van de monarchie. Op 12 juni 1946 deed koning Umberto II troonsafstand.
Met zijn handtekening maakte Albert I 90 jaar geleden een einde aan de Franstalige universiteit Gent. Een paradepaardje voor de Vlaamse beweging.
Met ‘Schone schijn’ schreven Hendrik Vuye & Veerle Wouters opnieuw een politieke pageturner. Deze keer schieten ze met scherp op de Belgische particratie.
Het moet maar eens gedaan zijn met het Belgisch voetbal. Niet met het voetbal. O nee! Met het Belgisch dat er aan verbonden is.
Morgen vieren we een eeuw algemeen enkelvoudig stemrecht. Dat opende de doos van Pandora voor België: coalities, compromissen en staatshervormingen.
Na de Eerste Wereldoorlog wou België zijn grondgebied vergroten, om een nieuwe aanval uit het oosten af te wenden. In Luxemburg viel die eis op een koude steen.
Johan Van Duyse schreef met ‘1919: een jaar van (on)vrede’ een vlot leesbaar overzicht van een sleuteljaar in de Belgische en Europese geschiedenis.
Vives houdt na het probleem-België het probleem-Brussel tegen het licht van de economie van het federalisme.
De Belgische oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog verdienden een ernstige studie. Met ‘De overlevenden’ is die er eindelijk gekomen.
In 1920 publiceerden Filip De Pillecyn en Jozef Simons samen de dichtbundel ‘Onder den hiel’, die oorlogsgedichten bevatte.
Sinds de jaren 1960 bestaat er geen Belgisch pantheon meer. Maurits Van Liedekerke staaft dit met zijn eigen familiegeschiedenis.
Een klein, en bovendien willekeurig samengesteld landje kan zijn wil niet aan de groten opdringen, ondervond Albert I. Zijn rol wordt hier herbelicht.
De herdenking van Wapenstilstand afgelopen zondag doet Theo Lansloot in de geschiedenis van de oorlog en het Belgische koningshuis duiken.
Op 21 juli ziet Guido Lauwaert geen enkele reden om te feesten. Het land is al lang niet meer onafhankelijk en ontstond uit gepruts. En we blijven maar prutsen.
Van taalstrijd tot staatsvorming neemt Herman Verstraete ons mee doorheen de evolutie van de Vlaamse Beweging na de Eerste Wereldoorlog. Het IJzerfront mag een mythe zijn, maar daar ontplooide een taalbeweging tot een onstuitbare politieke kracht. Daar mag ook even bij worden stilgestaan, op de vooravond van de WO I-herdenkingen.
Wat een sympathieke peer toch die Albert, roi des Belges. Een sympathieke oude man die vrijuit vertelt over zijn leven. Vrijuit?
Het dappere België trok zich terug achter de IJzer om de Duitsers te bekampen, zo leren ons de geschiedenisboekjes. Nonsens, zegt Herman Verstraete. Bovendien waren de fameuze inundaties niet van zo’n groot belang. Een verrassende kijk op 1914-1918.
Op maandag 17 februari 2014 is het tachtig jaar geleden dat koning Albert I van de rots in Marches-les-Dames duikelde. Een herdenking van de ‘koning-ridder’ ‘op Doorbraakse wijze’.
De BHV-wet werd door de koning getekend voor zoemende camera’s. Het feestje van de zesde staatshervorming vond plaats in afwezigheid van de nieuwe vorst. Opmerkelijk, vindt Bart Maddens.