Vrouwen, maar vooral mannen met een hoek af
Drie boeiende Nederlandse boeken over spirituele revolutiegangers, vagebonden en rare snijbonen die aan de randen van het filisterdom knaagden.
Drie boeiende Nederlandse boeken over spirituele revolutiegangers, vagebonden en rare snijbonen die aan de randen van het filisterdom knaagden.
Mijmeringen in de schaduw is een pakkende verzameling cursiefjes en essays over hedendaagse wijsbegeerte en Libbrechts eigen leven.
En verder: Mussolini, Erasmus en een Slovaakse historicus…
En verder: Pol le Roy, Karel de Schaepdrijver en Dunlop-banden…
En verder: José Ortega y Gasset, Kees Fens en de Brabançonne…
En verder: Mata Hari, Edward Gibbon en collaborerende Vlaamse magistraten…
En verder: Simone Signoret, Els Witte en een onverwachte Diesel…
En verder: Walter Scott, Katharina Lanz en Coentunnel…
Spengler wijkt af van het maakbaarheidsdenken van Verlichting en techno-utopisme. Daarom verwerpen progressieven, helaas, zijn leerzame werk.
En verder: Claudia Schiffer, Friedrich Nietzsche en Sean Connery …
In het licht van Nietzsche en de Frankfurter Schule, zijn oud-links en nieuw-rechts een symbiose aangegaan.
En verder: zomerzonnewende, Machiavelli en de uitvinding van de kleuterschool…
De basis van de liberale democratie probeert zoveel mogelijk vrijheid te verlenen. De laatste jaren is dat een karikatuur, zegt Ora Chardon.
Journalist en radiomaker Greet Van Thienen kroop in haar pen en zocht naar antwoorden op de aloude filosofische vraag: wat maakt ons menselijk?
Jurist en historicus Frank Judo gaat op zoek naar de vele betekenissen die achter het conservatisme schuilgaan en weerlegt misverstanden.
En verder: O.J. Simpson, Het Volksbelang en de hertog van Alva…
Verder ook: Anky van Grunsven, Anton van Duinkerken en Emile de Laveleye…
Je denken, spreken en handelen in overeenstemming brengen. Dat is de post-fake boodschap van Zarathoestra. En van Nietzsche.
Als we alles moeten eren wat ons omringt, waar vinden we dan de ruimte om zelf te scheppen?
Anarchisme: een breed begrip, omdat iedereen die zich tegen ‘het gezag’ verzet het recht heeft zich anarchist te noemen, stelt Abicht met gezag.
Sid Lukkassen reageert op Johan Sanctorums stuk over zijn ervaringen met KIRAC.
In zijn boek Morele vooruitgang in duistere tijden herijkt Markus Gabriel op een weergaloze manier de universele waarden van de verlichting.
Werner Jaeger was een van de grote classici van de 20ste eeuw. Beroemd werd hij met het werk ‘Paideia’ over de Griekse cultuur.
Het voortbestaan van het polderdorp Doel, bedreigd door de Antwerpse havenuitbreiding, inspireerde Ross tot een originele misdaadroman..
Een huwelijk, weerzien, wandelingen, herinneringen en veel rijden. Een greep uit Benno Barnards eerste septemberdagen van 2021.
De tv-serie Castlevania leert dat men wat je schept kan negeren, bekritiseren, wegzetten als ‘fascistisch’ maar niet doen alsof het lucht is.
Wat de nazi’s onder de ‘Rijksgedachte’ verstonden, blijft betwist. De interessantste, maar afwijkende mening is die van Christoph Steding.
Waarom het ware geloof geen humor verdraagt, en vrouwen ongeschikt zijn voor het religieus ambt