Buitenland

Terug naar de Thermopylen

Het Griekse Nationalisme van ANEL

‘Duitsland, de EU, de Trojka, Turkije, één pot nat.’ Rond die synthese vonden de radicaal-linkse premier Tsipras en de leider van de rechtse ‘Onafhankelijken’ elkaar een week geleden elkaar. Ze vormen samen de nieuwe Griekse regering.

Media

De Rode VRT

Bestaat die eigenlijk wel?

Bestaat de VRT als ‘rode burcht’ en heeft ze ooit bestaan. De intrede van Jan Becaus doet Paul Muys terugkijken en hij ziet die rode VRT niet.

Geen categorie

De provincie van miserie

Even snel

Heinz gooide gisteren de deuren dicht in Turnhout. 200 mensen staan op straat. De ketchupgigant is niet meer puur Amerikaans maar co-eigendom van een schatrijke ondernemer uit Brazilië, die ook aandeelhouder is van ABInbev (van de Stella). De BRICs-landen – Brazilië, Rusland, India en China – zijn een begrip, echter er is meer, heeft Jo Vandeurzen ondekt.

Jan Rabbijn
Geen categorie

Waarom de EU de weg kwijt is

Vrije tribune van Philip Claeys

“De Europese Unie is tegen een razend snel tempo zijn legitimiteit aan het verliezen bij de bevolking, en zeker niet alleen in Athene”, stelde collega-europarlementslid Ivo Belet onlangs in De Standaard terecht vast. Alleen is zijn remedie eigenlijk gewoon meer van hetzelfde: nog meer EU-inmenging en nog meer geldtransfers van noord naar zuid zouden het tij moeten keren. Net het tegendeel is nodig: respecteer de wil van het volk in de (toekomstige) lidstaten, en bouw de EU opnieuw vanuit de basis op onder het motto ‘eenheid in verscheidenheid’.

Philip Claeys
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans