fbpx

Persoon: Mark Elchardus

Gemiste kansen

Een jaar na de val van de regering staan de onderhandelingen nog nergens. Nochtans kon dat gemakkelijk worden vermeden. Mark Deweerdt verklaart.

Rik Van Cauwelaert

‘Ga stemmen, verdomme’

De democratie is niet perfect, stelt Joël De Ceulaer. Rik Van Cauwelaert is het daar volmondig mee eens. Een essay over democratie.

Koen Tanghe

De veelkoppige crisis

De liberale democratie staat op verschillende vlakken onder druk en lijkt moeilijk te redden. Toch kan meer nationalisme de redding brengen.

Het stamdenken van de culturo’s

De sociologe Cornelia Koppetsch beschrijft in haar baanbrekende boek ‘De woedesamenleving’ hoe de links-liberale culturo’s mede de motor zijn van een ongelijke klassensamenleving en vooral de eigen posities en privileges koesteren.

De foute N-VA-campagne

Dat de Marrakesh-campagne niet bij N-VA thuishoorde, was duidelijk. Maar waarom eigenlijk, en waarom kwam ze er toch?

Geen gezeik, iedereen arm

Ico Maly valt Mark Elchardus aan op standpunten die hij niet ingenomen heeft. Ondertussen verdedigt hij schurkenstaten onder het mom van de mensenrechten.

Marrakesh – Losse invallen over het pact van.

Het pact van Marrakesh bevat veel goede voornemens voor internationale samenwerking bij natuurrampen, strijd tegen mensensmokkel enzovoort. Maar over asiel, illegale immigratie en gezinshereniging bepleit het een ongewenste versoepeling.

De aard van het beest

Bij een peiling van de openbare omroep onder jongeren die op 14 oktober voor het eerst gaan stemmen, kwam een opvallend resultaat naar boven. Een kwart van de nieuwe kiezers (18 tot 23 jaar) gelooft niet dat de democratie de beste bestuursvorm is. 26 procent verkiest een autoritaire leider, bij jongeren in een beroepsopleiding stijgt dat zelfs tot 57 procent. …