11 december. Net binnen: troonsafstand Eduard VIII uit liefde voor Elisabeth Wallis
Verder: Aleksandr Solzjenitsyn, Jean Marais en de Dag van de Randgemeenten…
Verder: Aleksandr Solzjenitsyn, Jean Marais en de Dag van de Randgemeenten…
In dit boek belichten twaalf professoren uit Europa, Amerika en Azië diverse overeenkomsten tussen de rolmodellen Confucius en Cicero.
Er gaat veel onzin rond over ‘wat het is om een man te zijn’. Tijd om wat misvattingen de wereld uit te helpen!
Niet veel filosofen hebben zich de afgelopen eeuwen gebogen over de vraag wat geluk is en hoe geluk geoptimaliseerd kan worden.
Is de wederzijdse gegarandeerde vernietiging het failliet van het rechtvaardige-oorlogsdenken? Wordt uit de angst moed of lafheid geboren?
Is iets verkrachting als je achteraf voelt dat iets verkrachting was? Zo ja, dan zal niemand elkaar nog durven aanraken uit angst voor gevolgen.
Het hedendaagse iconoclasme neemt steeds groteskere vormen aan, kruipt tot in de kleinste hoekjes en bijt zichzelf onvermijdelijk in de staart.
Je denken, spreken en handelen in overeenstemming brengen. Dat is de post-fake boodschap van Zarathoestra. En van Nietzsche.
Vanuit humanistisch standpunt biedt een almachtige God die de moraal bepaalt weinig zekerheid: wat als Hij opeens goed en kwaad omdraait?
Gelovigen zoeken troost in godsbewijzen, maar we worden steeds ongelukkiger doordat intermenselijk contact gecompartimentaliseerd is.
Filosofie is inderdaad eurocentrisch, maar of dat aan kolonialisme en racisme ligt is maar de vraag. Er zijn banalere redenen te vinden.
Enige duiding bij de Tien Geboden van Marc Van Ranst
De bewering dat islamcritici de islam van àlles de schuld geven, klopt niet.
In dit artikel onderzoeken we de fabel van Al Andalus en leren we meer over de islamitische omgang met seculiere geleerdheid.
De middeleeuwen zijn niet de duistere periode die Hollywood ons doen geloven. Wetenschap stond niet stil. Integendeel…
Wie geen vragen stelt, krijgt ook geen antwoorden. Onze media is meer begaan met ‘influencing’ dan met het informeren van de lezer of kijker.
We moeten niet faciliterend strijden naar gelijkheid tussen man en vrouw, maar naar gelijkwaardigheid.
De coronatijd heeft bij velen stilstand in denken en doen veroorzaakt. Niet echter bij de criticus en dichter Bert Popelier.
De moderne mens worstelt met een ondankbaarheidsprobleem en een alles-komt-mij-toe-virus dat bijzonder besmettelijk is.
Een historische strip over de oorlog in Vietnam om duimen en vingers bij af te likken.
Wanneer sneuvelen de ruiten van de missiecongregaties? Is de missionaris de grote medeplichtige van de kapitalistische koloniale uitbuiter?
Vooruitgang is gefundeerd op en te danken aan de overlevering. Progressie is immers maar mogelijk door de imperfectie van het verleden.
Wereldtheater is een meer dan verdienstelijke geschiedenis van de cartografie. Een geschiedenis van wereldbeelden en wetenschappelijke kennis.
Deze crisis leert ons vele dingen die we al wisten. Een onbekwame overheid verschuilt zich achter de wetenschap met het wapen van de angst.
In 2004 interviewde Jean-Pierre Rondas één van de grootste cultuurcritici van de 20e eeuw, de onlangs overleden George Steiner.
Achter de ’technocratische’ tendens gaat een antidemocratisch gedachtegoed schuil.
Harari waarschuwt voor het uiteenvallen van alle zingevingsstructuren, maar ziet ze als enige morele optie. Ziedaar de Harari-paradox.
Het liberalisme gaat uit van een verkeerd mensbeeld, en Alain de Benoist wil er een ander. De woordelijke weergave van een gesprek.
Stap voor stap krijgt Vlaanderen zijn eigen justitie. Dat krijgt met Zuhal Demir meteen voor het eerst een ‘smoel’.
Handelen gebaseerd op de wereld zoals hij is (realisme) is onverenigbaar met handelen gebaseerd op hoe de wereld zou moeten zijn (utopisme).